Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mesterséges kómában az exvilágbajnok sakkozó

| 2022. 10. 31. | 19:21:00
Nem egyértelmű, hogy mi történt vele.
Mesterséges kómában az exvilágbajnok sakkozó
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A moszkvai Szklifoszovszkij idegsebészeten ápolják, és mesterséges kómában tartják minden idők egyik legnagyobb sakkozóját, Anatolij Karpovot, aki 1975 és 1985 között birtokolta a világbajnoki címet – adta hírül az Index. Mint írják: a kiváló sportolót súlyos koponyasérüléssel szállították kórházba, de hogy pontosan mi történt vele, azzal kapcsolatban ellentmondásos információk láttak napvilágot.  

Az egyik verzió szerint, amit lánya, Szofija közölt, Karpovot háztartási baleset érte, állítólag otthon elesett, beverte a fejét, ez okozta a koponyasérülést. Egy másik teória, amelyet Andrej Kovaljov, Karpov menedzsere Telegram-csatornáján osztott meg, arról szól, hogy a 71 éves sakkozót az Állami Duma épületének közelében találták meg öntudatlan állapotban, ismeretlen támadtak rá, így szerezte a fejsérülést.

A cikkben megjegyzik: a 71 éves Karpov az orosz Állami Duma képviselője a putyinista kormánypárt, az Egyesült Oroszország színeiben. 

Egy harmadik verzió szerint – amely a közösségi oldalakon kering – Karpov berúgott, és a parlament környékén elesett, ekkor verhette be a fejét. Az Orosz Sakkszövetség is kiadott egy közleményt, e szerint „a sérülés baleset következménye”.

Karpov 1975 és 1985 között ült a sakkvilág trónján, 37 évvel ezelőtt Garri Kaszparov fosztotta meg a világbajnoki címétől az orosz nemzetközi nagymestert. Karpov hosszú ideje az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma képviselője. Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke szerint Karpov állapota stabil, bár az intenzív osztályon ápolják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés