Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Népszámlálás: a számlálóbiztossal telefonon is egyeztethető időpont

| 2022. 10. 19. | 18:11:00
A válaszadás kötelező.
Népszámlálás: a számlálóbiztossal telefonon is egyeztethető időpont
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult az idei népszámlálás online kitöltési szakasza. Összesen 3,2 millió címről 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe, vagyis a címek 63,5 százalékáról küldték be a háztartások a válaszokat – tudatta a KSH október 19-én.

Azokat a háztartásokat, ahol nem éltek a kérdőív online kitöltésének a lehetőségével, számlálóbiztosok keresik fel október 20. és november 20. között.

Kiderült, az összes magyarországi településen töltöttek ki online kérdőívet. A megyék közül arányaiban Pest megyéből érkezett be a legtöbb kérdőív, a második helyen Győr-Moson-Sopron, míg a harmadik helyen Fejér megye végzett. A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be a legtöbb kitöltött kérdőív.

Sokan hagyták az utolsó pillanatra a válaszok beküldését. Az online önkitöltési szakasz utolsó hétvégéjén a korábbi napi átlag többszöröse érkezett be a kérdőívekből. Míg péntek reggel 7 óráig a címek 42,9 százalékáról küldték be a válaszokat, szombat estére a kitöltési arány meghaladta az 50 százalékot, vasárnap estére pedig már a 60 százalékot is elérte. Vasárnap összesen több mint egymillió személyi kérdőívet küldtek be a háztartások.

A számlálóbiztosok hétköznap és hétvégén is dolgoznak.

Ha nem alkalmas az időpont a kérdőív kitöltésére, a számlálóbiztos a postaládában hagy egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségét. Ezen a telefonszámon lehet időpontot egyeztetni a számlálóbiztossal, aki legközelebb akkor megy ki az adott lakcímre, amikor az biztosan megfelel az ott élőknek. Minden számlálóbiztosnak saját, névre szóló, egyedi azonosítószámmal rendelkező számlálóbiztosi igazolványa van. Ez a személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal, tehát a személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal együtt érvényes. Amikor a számlálóbiztos felkeresi az adott lakcímet, fel kell mutatnia a számlálóbiztosi igazolványát. A számlálóbiztos személyéről a népszámlálás teljes időszakában működő, ingyenesen hívható információs telefonszámon (+36-80-080-143) lehet érdeklődni a felkeresett háztartás lakcímét megadva.

Az adatszolgáltatás a lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőívek következnek – utóbbiból annyit kell kitölteni, ahányan az adott lakásban élnek. A válaszokat a számlálóbiztos elektronikus eszközön (tableten) rögzíti majd lezárja. A kérdőívek lezárásakor a rendszer az adatokat automatikusan titkosítja, a beküldéssel azok közvetlenül a KSH védett szerverére érkeznek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés