Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Berlinben: aki velünk együttműködik, jól jár

| 2022. 10. 10. | 20:21:00
A magyar-német gazdasági fórumon szólalt fel.
Orbán Berlinben: aki velünk együttműködik, jól jár
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha Magyarország nem védi meg a határait, összeomolhat az egységes európai uniós belső piac - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.

Hangoztatta, hogy mivel Magyarország nyitott ország, a határvédelem gazdaságpolitikájának is része kell, hogy legyen.

Kijelentette: a következő időszakban politikai biztonságra, energiabiztonságra és fizikai biztonságra is szükség van. A politikai biztonságot a kormány stabilitása garantálja, a fizikai biztonságot egyebek között azzal lehet biztosítani, hogy Magyarország továbbra is a béke szigete lesz, az energiabiztonságnak pedig fontos része, hogy az országnak hat hónapra elegendő gáztartaléka van.

Aki velünk együttműködik, az jól jár

 - szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement. Orbán Viktor ezt előadásában politikai okokkal indokolta.

Mint felidézte, a gazdasági világválság idején Európában arról folytattak vitát, hogy a krízis konjunkturális vagy szerkezeti válság. A legtöbb európai ország azt konjunkturális válságnak tekintette - tette hozzá Orbán Viktor, majd azt mondta: "ezt az értelmezést sosem fogadtam el".
A kormányfő kifejtette: ezzel szemben a gazdasági világválságot strukturális válságnak tekintette, amely mögött az van, hogy Európa folyamatosan veszíteni fog Ázsiával szemben, piacot, és így tovább.

Orbán Viktor az erre adott helyes válasznak a mély strukturális reformot nevezte, majd hozzátette: 2010 után ennek megfelelően alakították át a magyar gazdaságot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés