Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sportlétesítmények bezárása: csak alapos indokkal

| 2022. 10. 28. | 19:18:00
Csak úgy, magyarázat nélkül nem húzhatják le a rolót.
Sportlétesítmények bezárása: csak alapos indokkal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mától, október 28-tól a korábbinál szigorúbb feltételek mellett lehet bezárni a sportlétesítményeket a takarékosság jegyében - olvasható az Index cikkében.
A legújabb Magyar Közlönyben szerepel az a kormányrendelet, amely ugyan nem mondja ki, hogy a kibontakozó energiakrízis miatt nem lehet a hazai sportlétesítményeket, stadionokat, uszodákat, tornacsarnokokat bezárni, ennek feltételeit mégis szabályozza – írja a portál. 

A feltételek között szerepel, hogy az üzemeltető a sportlétesítmény tervezett ideiglenes bezárásáról szóló döntést előtte legalább tíz munkanappal köteles a sportpolitikáért felelős miniszternek bejelenteni. Ha pedig az üzemeltetésről szóló döntés ennél később jutott az üzemeltető tudomására, akkor legkésőbb az ezt követő első munkanapon kell az ideiglenes felfüggesztést jeleznie.

A cikkben megyjegyzik: a bezárásról szóló döntés mellett a sportért felelős államtitkárnak azt is meg kell indokolni, hogy az adott sportlétesítmény üzemeltetését pontosan miért függesztik fel, illetve mikortól zárnak be, és a tervek szerint mennyi időre.

Az új szabályok a többi között az alábbi típusú sportlétesítményekre érvényesek:

  • minden üzemeltető gazdasági társaságra, amely felett az állam vagy a helyi önkormányzat többségi vagy közvetett befolyással rendelkezik;
  • minden üzemeltetőre, amely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervezet, amelyben az állam vagy a helyi önkormányzat tagsági jogviszonnyal rendelkezik;
  • a központi költségvetési forrás igénybevételével megvalósított sportlétesítmény üzemeltetőjére;
  • a központi költségvetési forrás igénybevételével üzemeltetett sportlétesítmény üzemeltetőjére;
  • a sportról szóló törvény szerinti sporttevékenység végzésére alkalmas helyiséggel rendelkező köznevelési és felsőoktatási intézmény üzemeltetőjére, valamint egyéb állami és önkormányzati szervezetre, amely sportlétesítményt üzemeltet. 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés