Hirdetés

Hirdetés

A tagállami kormányok dönthetnek Magyarországról

Szabolcsihir.hu

2022.11.30. 12:51

A tagállami kormányok dönthetnek Magyarországról
Egyértelmű erőviszonyok (Illusztráció: Freepik)

Mintegy 3 ezer milliárd forintnyi összeg folyósításának felfüggesztése már biztosra vehető.

Hirdetés

Fontos brüsszeli bejelentés érkezett az uniós forrásokról: az Európai Bizottság ügyvezető alelnökének, Valdis Dombrovskis-nak a közlése szerint elfogadták a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesznek javaslatot az Európai Tanács felé. Ez azt jelenti, hogy mintegy 3000 milliárd forintnyi összeg ragadhat be legalább jövő nyárig, feltéve, hogy ezt a két bizottsági javaslatot változatlan formában hagyja jóvá a tagállamokat tömörítő Európai Tanács a következő hetekben. 

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket. A zárolt összegről elmondta, az Európai Bizottság úgy értékelte, Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az aggályok eloszlatására hozott reformok terén. 

A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletkeretében – emlékeztett az uniós biztos.

EUMagyarország

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés