Hirdetés

EU-s pénzek: a jövő évben bízik Navracsics Tibor

Szabolcsihir.hu

2022.11.30. 14:55

EU-s pénzek: a jövő évben bízik Navracsics Tibor
Navracsics Tibor (Fotó: MTI)

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar helyreállítási tervet kiválónak minősítették Brüsszelben.

Hirdetés

Navracsics Tibor bízik benne, a magyar kormány 2023-ban képes meggyőzni az Európai Tanácsot arról, hogy hozzáférhetővé tegyék az Európai Bizottság által felfüggeszteni kívánt fejlesztési forrásokat. Az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter erről a november 30-i kormányinfón beszélt. Hozzátette: a magyar helyreállítási terv a brüsszeli értékelés szerint a legjobbak között van.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar baloldalt kárhoztatta azért, hogy az Európai Parlamentben a kormány kormánnyal ellenséges álláspont alakult ki.

2023-ban 2500 milliárd euró EU-s pénz érkezhet Magyarországra; ebből 1500 milliárd euró biztosan megjön, 1000 milliárdban pedig bízik a kormány – hangzott el. Ezzel összefüggően Gulyás Gergely – az arányok érzékeltetésére – megjegyezte, a kormánynak csak a rezsicsökkentés kapcsán ennek az összegnek a többszöröséről kell gondoskodnia.

Szerdán az Európai Bizottság ügyvezető alelnökének, Valdis Dombrovskis bejelentette: elfogadták a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesznek javaslatot az Európai Tanács felé. Ez azt jelenti, hogy mintegy 3000 milliárd forintnyi összeg ragadhat be legalább jövő nyárig, feltéve, hogy ezt a két bizottsági javaslatot változatlan formában hagyja jóvá a tagállamokat tömörítő Európai Tanács a következő hetekben. 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva kijelentette: amíg az ellátásbiztonság szavatolható, addig az ársapkák a kormány álláspontja szerint fenntarthatók.
EUNavracsics TiborGulyás Gergelykormányinfó

Hirdetés

Hirdetés