Hirdetés

Hirdetés

Madárinfluenza: Szabolcsban is szigorítanak

MTI

2022.11.04. 20:07

Madárinfluenza: Szabolcsban is szigorítanak
Fotó: MTI/archív

A baromfitelepeken kötelező a zárt tartás.

Hirdetés

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta két Bács-Kiskun megyei tömőlúdtelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - közölte a szervezet pénteken honlapján.

A Nébih laboratóriuma a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta két telepen, Bugacon és Kiskunmajsán, ahol a 450 illetve 800 tömőludat tartottak - közölte a szervezet.

A megemelkedett elhullás és a tünetek hívták fel az állattartók figyelmét a vírus jelenlétére - írták.

Az állategészségügyi szakemberek a járvány terjedésének megakadályozása érdekében az állományokat felszámolták.
A fertőzött gazdaságok körül három kilométer sugarú védőkörzetet jelöltek ki, valamint megfigyelési körzetet, ez utóbbi átnyúlik Csongrád-Csanád megye területére.
A Nébih közölte: az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását 72 órával megelőző kötelező tamponvizsgálat, a szállítás feltétele a kedvező eredmény rendelkezésre állása.

A magas kockázatú megyékben - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - ismét elrendelték a kötelező zárt tartást a baromfitelepeken, a háztáji állománynál pedig erősen ajánlják a baromfi fedett helyen etetését és itatását.
madárinfluenzaSzabolcs-Szatmár-Bereg megyeHajdú-Bihar megye

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés