Hirdetés

Hirdetés

Meghalt Schmidt Egon Kossuth-díjas író, ornitológus

civishir.hu/Wikipedia

2023.01.31. 13:52

Meghalt Schmidt Egon Kossuth-díjas író, ornitológus
(Fotó: wikipedia.hu)

91 éves volt.

Hirdetés

Január 31-én hajnalban, 91 éves korában meghalt Schmidt Egon – közölte a családja a Kossuth-díjas író és ornitológus rajongói Facebook-oldalán.

Generációk nőttek fel ismeretterjesztő könyvein és természettudományi lapokban megjelent írásain, vagy hallgatták a Magyar Rádió Oxigén című műsorában, ahogy a madárhangfelvételeket szenvedélyesen és humorral kommentál.

Schmidt elsősorban ornitológus volt, 1954-től az Fővárosi Állat- és Növénykertben, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, és a Madárgyűrűző Központot vezette. Publikált egyebek mellett a Buvar (Természetbúvár), Élet és Tudomány, Halászat, Nimród, Vadászlap, Horgászújsag kiadványokban. A Kisdobos gyermekmagazinban változó címmel – Kedvenceink a lakásban, Nézz a lábad elé! – állandó rovata volt.

Gyerekkorától vonzódott a madarakhoz, de származása miatt az állampárti időkben nem vezetett számára egyenes út az egyetemre, így sokáig autodidakta módon tanult. A zalai származású Schmidt egyik utolsó könyvében, önéletírásában a 2017-ben megjelent A talicskától a Kossuth-díjig-ban családja kitelepítéséről és viszontagságos helykereséséről is írt.

A hazai rigófélék elismert szakértője, a nemzetközileg jegyzett német Die Neue Brehmbücherei monográfiasorozatban ő írta a kékbegyet, a karvalyposzátát és (Farkas Tiborral közösen) a kövirigót bemutató köteteket. Művei között külön csoportot képeznek a kirándulások leírásai, melyek nem csak ismert hazai (és néhány külföldi) madárparadicsomot mutatnak be, hanem olyan közismert élőhelyeket, mint a Kiskunsag /Apaj-puszta /Dunakanyar, a Margit-sziget, a Gellért-hegy, a Városliget vagy a Kis-Balaton és a Dinnyési Fertő. Alelnöke volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. 17 éven át Balogh Istvánnal együtt készített madárhang-felvételekkel színesített kis anyagokat a Magyar Rádió hetente jelentkező Oxigén című műsorába.

Karrierje során több mint száz könyvet és 3600 cikket írt, publikált. Írói, ismeretterjesztői munkásságát 2009-ben ismerték el Kossuth-díjjal.
elhunytíró Kossuth-díjSchmidt Egonornitológus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés