Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtalálták Suhajda Szilárd hegymászót, ám aggasztó a helyzet

| 2023. 05. 26. | 10:11:00
Felesége szerint már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban.
Megtalálták Suhajda Szilárd hegymászót, ám aggasztó a helyzet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat – közölték a hegymászó közösségi oldalán május 25-én este. A bejegyzésben azt írták: a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül ér fel a Mount Everestre. A csúcsmászó a tervek szerint vasárnap elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd hétfőn a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen kedden kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát.

A csúcsra kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között.

A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett azonban csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás. Műholdas telefonján viszont kétszer is bejelentkezett. Először nepáli idő szerint szerdán reggel 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta a háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval. Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni haladásáról. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött.

A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt.

A tájékoztatás szerint a magyar háttércsapat – akik azóta megfeszített erőkkel dolgoztak a hegymászó felkutatásán és támogatásának megszervezésén – csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt.

Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy csütörtök reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már csütörtökön, a késői órákban felérhetnek hozzá. "A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban" – idézték Legindi Tímeát, az expedíció kommunikációs munkatársát, Suhajda Szilárd feleségét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés