Hirdetés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: háborús időket élünk

MTI

2023.06.10. 12:56

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: háborús időket élünk
A Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2023. június 8-án (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Megerősítik a Honvédelmi Alapot.

Hirdetés

Háborús időkben mindent megelőz az ország és a magyar emberek biztonsága, a 2024-es költségvetést is háborús időkben és háborús időkre tervezték - mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: honvédelmi miniszterként számára mindig a legfontosabb az ország biztonsága, de más ezt békeidőkben és más háborús időkben mondani és garantálni. Most háborús időket élünk - tette hozzá.

Kifejtette: honvédelmi miniszterként azt a feladatot kapta, hogy háborús időkben is garantálja a magyar emberek biztonságát, fokozza az ország védelmi képességeit, erősítse meg a magyar honvédséget. Ehhez a kormány minden anyagi támogatást megad - hangsúlyozta.

Beszámolt arról, hogy megerősítik a Honvédelmi Alapot, ebben az évben 842 milliárd forint került ebbe az alapba. Jövőre már 1310 milliárd forint "fog arról gondoskodni", hogy folyamatosan növekedjenek védelmi képességeink, folytassuk a haderőfejlesztést, új fegyverrendszerek érkezzenek Magyarországra, ezeket rendszerbe állítsák, az ehhez kapcsolódó kiképzési feladatokat elvégezzék, a magyar haderőt folyamatosan készenléti szinten tartsák, gyakorlatoztassák és ezzel garantálják a magyar emberek biztonságát - sorolta.

A honvédelmi kiadások 2024-ben is meghaladják a NATO által elvárt 2 százalékos szintet

- ismertette.

A miniszter szólt arról, hogy az orosz-ukrán háború másfél éve tart, a béke és biztonság, ami korábban természetes volt, ma már törékeny. Hozzátette: nagyon nagy erők, nagy hatalmak mozdultak meg a háború érdekében, akik mindent elkövetnek, hogy "minket is bevonjanak a háborúba". "De mi kitartunk, és nem engedjük a magyar emberek biztonságát veszélyeztetni és az országot háborúba sodorni" - szögezte le.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte: bíznak abban, hogy minél hamarabb tűzszünet és béketárgyalások indulnak el. A békéhez erő kell, "folytatjuk a munkát" - hangoztatta a miniszter. 

költségvetéshonvédelmi miniszterháborúSzalay-Bobrovniczky Kristóf

Hirdetés

Hirdetés