Hirdetés

Brutális volt a rendőrség a gárdistákkal

2015.09.29. 16:37

Kártérítést kell fizetni a Magyar Gárda 13 tagjának.

Hirdetés

Hirdetés

9,4 millió forint kártérítést ítéltek meg kedden a volt Magyar Gárda 13 tagjának, akik 2009-ben a szervezet feloszlatása ellen tüntettek. A tüntetésnek könnygázzal vetett véget a rendőrség, és a Fővárosi Törvényszék álláspontja szerint a rendőri fellépés túlzó volt - írja a mandiner.hu.

Levélben bocsánatot kell kérnie a rendőrségnek 13 gárdistától egy 2009-es intézkedés miatt - határozott kedden első fokon a Fővárosi Törvényszék. A 13 felperes összesen 9,4 millió forint kártérítésre lett jogosult, egyiküknek, aki eszméletét is vesztette a rendőri fellépés miatt, egymillió forint kártérítés jár. Hat társának fejenként 800 ezer, további hat Gárda-tagnak pedig 600 ezer forintot ítélt meg egyenként a bíróság - adta hírül a Mandiner Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjének tájékoztatása alapján.

2009. július 4-én a Magyar Gárda feloszlatása ellen tüntettek a budapesti Erzsébet téren. A rendőrség könnygázzal oszlatta szét a tömeget, 216 embert előállítottak.

A bíróság álláspontja szerint a rendőrség az intézkedéssel megsértette a felperesek emberi méltóságát, személyes szabadságát, tesi épségét és egyészségét, véleménynyilvánítási szabadságát és gyülekezési jogát.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés