Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Várják egy kupicára!

| 2016. 07. 27. | 16:30:00
Pálinkatörténeti kiállítás nyílik Sóstón.
Várják egy kupicára!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Aki iszik belőle, váljék egészségére!” címmel állandó pálinkatörténeti kiállítás nyílik július 30-án, szombaton 17 órakor a Sóstói Múzeumfalu szomszédságában épült Pálinkaházban.

Köszöntőt mond Ulrich Attila alpolgármester, a kiállítást megnyitja Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója, aki maga is elkötelezett harcosa a pálinkakultúra népszerűsítésének. Tagja, ceremóniamestere a 2005-ben alakult Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendnek, mely a megyénkben készült, eredetvédett szilva- és almapálinka minőségének a régi fényében való helyreállítását és minőségének folyamatos javítását tűzte zászlajára.

A skanzen szomszédságában álló pálinkaház megépítésének célja az volt, hogy a nyíregyháziak, az ide érkező vendégek, turisták közelebbről is megismerhessék a megye pálinkakultúráját, megkóstolhassák a három eredetvédett gyümölcspárlatát – a szatmári szilva-, a szabolcsi alma- és az újfehértói fürtösmeggy-pálinkát.

A megnyitón közreműködik a tarpai Figemadár Citerazenekar, majd a pálinka folklórjáról – mert ilyen is van! – tart előadást Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi tanár. Az estét – 19.00 órai kezdettel – a Ciráda zenekar koncertjével zárják. A népzenét populáris műfajokkal ötvöző együttes eddigi pályafutása is azt mutatja, a népszerű hangzás a fiatalabb korosztályokat is elvezeti előbb-utóbb a forráshoz, vagyis az autentikus népzenéhez.
Természetesen nemcsak beszélnek róla, hanem a résztvevők meg is kóstolják a program „főszereplőjét” - pálinkakorcsolyák kíséretében. Lesz játék is, melynek végén értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés