Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a fesztivál!

| 2016. 08. 11. | 16:29:00
Augusztus 15-21. között rendezik meg a XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus Nyíregyházán.
Kezdődik a fesztivál!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán neves hazai és külföldi kórusok részvételével, Augusztus 15-21. között a Cantemus Kórusfesztivált és Karvezetői Mesterkurzust. A fesztiválnak otthont adó Kodály Zoltán Általános Iskolát méltán emlegetik a kórusmuzsika fellegváraként. Olyan kórusok születtek falai között mint a (Bartók Béla - Pásztory Ditta díjas, Magyar Örökség-díjas, számos hazai és nemzetközi verseny győztese, Európa Nagydíjas) Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, Cantemus Vegyeskar és a Banchieri Énekegyüttes. A Nyíregyházi Cantemus Kórus immár Magyarország legmagasabb rangú zeneművészeti együttesei közé tartozik.

A kórusfesztivál szervezői - mint eddig minden alkalommal -, az idén is arra törekednek, hogy a legszélesebb közönség számára tegyék elérhetővé, a legmagasabb szintű kórusmuzsikát. 5 ország, közel 1000 énekesének hangját visszhangozzák majd Nyíregyháza és a megye számos településének hangversenytermei és templomai, valamint szabadtéri rendezvényei.

A karvezetői mesterkurzus megnyitásaként augusztus 15-én 20 órától jótékonysági hangversenyt adnak a Nyíregyházi Cantemus Kórus együttesei a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban. A koncert teljes bevételét a Jósa András Kórház Gyermek Rehabilitációs osztályának javára fordítják.

Augusztus 16-án 17 órától a Nyíregyházi Zsinagógában rendeznek ingyenes hangversenyt három kórus közreműködésével. A nyíregyházi Napsugár Gyermekkar, a Törökországból érkezett Ertugrul Oguz Firat Kórus és a tajvani Puzangalan Gyermekkar műsorát hallhatják az érdeklődők. Ugyanazen a napon 20 órától a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében tartják a fesztivál nyitóhangversenyét, melyre a fesztiválon részt vevő kórusok képviselői kapnak meghívást.

A rendezvény következő napján, augusztus 17-én a vendégkórusok hangversenyeket adnak Nyíregyháza, Vállaj, Nyírbátor, Tiszadada és Rakamaz templomaiban. Közben egy Dél-Koreai és egy tajvani gyermekkar Nyíregyházán, a Megyeháza Bessenyei Nagytermében ad koncertet 11.00 órai kezdettel, a rendezvényt Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke nyitja meg.

Augusztus 18-án folytatódnak a fesztiválkoncertek Kállósemjén és Vásárosnamény templomaiban. Este 8-tól a nyíregyházi Kossuth téren a Folklór Est keretében színes forgatag kezdődik. Japán, finn, török, tajvani, dél-koreai és természetesen magyar folklór kórusmuzsikát hallhatnak az érdeklődők.

A minősítő verseny augusztus 19-én 10 órakor kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály-termében, ahol neves hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri előtt versenyezhetnek a résztvevők. A kórusok arany, ezüst, illetve bronzminősítést szerezhetnek. Számos különdíj és a közönségdíj mellett a fesztivál gálahangversenyén kihirdetik a verseny Nagydíját is. Az esti órákban Ibrány és Tarpa templomaiban hallhatnak kórusmuzsikát az érdeklődők.

A Gálahangverseny augusztus 20-án 19:30 órakor lesz a nyíregyházi Continentál Arénában, ahol minden kórus saját nemzeti kóruskultúráját mutatja be rövid műsorral, majd az egyesített énekkar mintegy 1000 énekessel zárja a fesztivált.

2016. augusztus 21-én 18 órától a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében, a Karvezetői Mesterkurzus záró hangversenyén a résztvevő karnagyok által vezényelt műveket a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar énekli, az egész hét munkájának gyümölcseként.

Résztvevő kórusok

  1. Ady Leánykar – Debrecen
  2. Ajkai Pedagógus Nőikar – Ajka
  3. Cantare Városi Vegyeskar – Gyöngyös
  4. Ertugrul Oguz Firat Vegyeskar – Törökország
  5. Eszterházy Károly Egyetem Énekkara – Eger
  6. Gemma Énekegyüttes – Budapest
  7. LAB Vegyeskar – Japán
  8. Puzangalan Gyermekkar – Tajvan
  9. Sibelius Középiskola Kamarakórusa – Finnország
  10. Szolnoki Kodály Iskola Gyermekkara – Szolnok
  11. Vörösmarty Leánykar – Budapest
  12. World Vision Gyermekkar – Dél-Korea

Vendéglátó kórusok:

  1. Cantemus Fiúkórus
  2. Cantemus Gyermekkar
  3. Cantemus Ifjúsági Vegyeskar
  4. Cantemus Vegyeskar
  5. Napsugár Gyermekkar
  6. Nyitnikék Gyermekkart
  7. Pro Musica Leánykar

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés