Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Micsoda koncert! Isteni élmény érkezik Nyíregyházára

| 2016. 12. 13. | 18:53:00
Jön a Dexter Walker & Zion Movement.
Micsoda koncert! Isteni élmény érkezik Nyíregyházára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán is koncertet ad advent idején a világhírű, a Vatikánt is többször megjárt Dexter Walker & Zion Movement gospel kórus. Európai menedzserükkel, Jeney Domokossal beszélgettünk élményről és hangulatról.

Az Apácashow című mozisiker óta 25 év telt el – a gospelt valójában ekkor ismerte meg a magyar közönség. Valami egészen újat, szokatlant hozott. Miért szerethető?
A gospel mindenkié! Kisgyerektől a nagyszülőkig mindenki szereti. A szövegeiben Jézust dicsőítik, a dallamai pedig vidám, jó hangulatúak, ezért minden korosztálynak elnyeri tetszését. Már maga az csodás élmény, hogy 35 nagyszerű énekes egyszerre kiengedi hangját élő zenekar kíséretével, a koreográfiáról nem is beszélve. Mégis ami leginkább magával ragadó, az az előadásmód: annyira érzelmes, hogy aki csak egyszer is hall gospel koncertet, örökre megszereti ezt a műfajt.

A templom és a jókedv – főként a merevnek ismert egyházszabályok miatt – valahogy nem nagyon fér össze itthon a fejekben. Amerikában a templom meleg hely, itthon hideg. Mit tudnak, amit mi nem?
A gospel lényegében a háalaadásról szol, hogy boldogok attól, amit kaptak a sorstól, Istentől és ezt az örömöt ilyen módon fejezik ki. Amerikában a templomokban sokszor egyik percben sírnak, a másikban mar nevete ünnepelnek. Ők így élik meg a vallás iranti elkötelezettségüket.

Javít egy-egy gospel koncert élvezeti értékén, ha a hallgató hívő? 
Természetesen pozitív irányban hathat, hiszen vallasi eredetűek a szövegek, melyek alapjait a Biblia képezi. De ahhoz, hogy élvezzünk egy gospel koncertet, nem feltétel hogy hívő legyen az illető.

Rizikós a gospelt "kihozni" a szakrális közegből például koncertterembe, sportcsarnokba?
Egyáltalan nem rizikós, sőt európai turnénk során a legtöbb előadásunk koncertteremben vagy sportcsarnokban lesz, hiszen olyan nagy az érdeklődés, hogy szükseg van a nagy nézőtérre, mint példaul Milánóban lepünk fel december 20-án, és már most elkelt minden jegy, mely 2 500 főt jelent. Nem az számít, hogy hol van az ember, hanem hogy mit érez belül.

Honnan érkezik Nyíregyházára a Dexter Walker & Zion Movement, és hova tart innen?
A 35 fős kórus Chicagóból érkezik. December 10-én a Vatikánban léptek fel, amit a RAI2 televízió rögzített, és decemer 24-én 21 órától lesz látható egész Európában a csatornán. December 12-én Debrecenben indultunk az 5 koncertből álló magyarországi turnéra, 13-án Egerben, rá egy napra Békéscsabán, csütörtökön Nyíregyházán lépünk fel, zárásként pedig 16-án Sopronban. Ezután pedig irány Svájc, majd Olaszország.

DEXTER WALKER & ZION MOVEMENT
Nyíregyháza, evangélikus templom
2016. december 15. 19 óra

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés