Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi a baj a kisvárdai stadionnal?

| 2018. 11. 23. | 19:03:00
Seszták Miklós városában kerestük a választ.
Mi a baj a kisvárdai stadionnal?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több újságcikk látott napvilágot a közelmúltban arról, hogy a kisvárdai stadionnal, amelyet jelentős csúszással adtak át vagy át sem adtak (már erről is vita van) a nyáron, baj van. Nem az a gond, hogy 2014-ben még csak 120 millió forintos felújításról volt szó, 2018-ban pedig már hússzor ennyiről, 2,49 milliárdról, hanem arról, hogy ennyi pénzért sem sikerült az elvárt minőségben megépíteni Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter városának büszkeségét. Miközben a nyáron több meccset is játszottak itt.

Aztán robbant a bomba: a város képviselő-testülete szeptemberi, zárt ülésén felmondta a kivitelező szerződését, mire a Penta Kft. jogorvoslatért a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez fordult.

Szerettünk volna hiteles forrásból tájékozódni a beruházásról, ezért a város polgármesteréhez, Leleszi Tiborhoz fordultunk, aki munkatársán keresztül azt üzente, kérdéseinket írásban küldjük el.

Ez meg is történt, ám később érdeklődésünkre azt a választ kaptuk: forduljunk a város jogi képviselőjéhez. Telefonon kerestük hát Dankó Marianna ügyvédet, aki nagyon készséges volt, kérte, küldjük el neki is a kérdéseinket. De nem biztatott azzal, hogy azokra promt választ is kapunk.

A kérdések:

  • A legutóbbi információ szerint a képviselő-testület szeptemberben, zárt ülésen felmondta a Penta 2,5 milliárdos szerződését. Mely okok vezették erre a döntésre a testületet? Milyen hiányosságok, problémák merültek fel a kivitelezéssel kapcsolatban?

  • Úgy tudjuk, statikailag nincs rendben a pálya, miután a talajszerkezet alatta megváltozott. Informátoraink leegyszerűsítve úgy fogalmaztak: „süllyed a pálya”. Az alépítmények elhelyezésével, a talajtömörítéssel lenne gond? Van-e arról információjuk, mi okozhatja mindezt? Hogyan fordulhatott ez elő? A kivitelezés közbeni ellenőrzésekkor hogy nem derült ki? Használható-e így a pálya, vagy le kell mondani a mérkőzéseket? Lehet-e tudni, mennyi időbe telik kijavítani a hibát? Megbecsülték-e már annak költségeit? Miután a kivitelezőt be sem engedik a stadionba, ki fogja elvégezni a munkát, ki állja a költségeket?

  • Számomra nem világos, megtörtént-e már a stadion műszaki átadása vagy sem. Készen van-e vagy sem? Ha kész, akkor miért nem volt még műszaki átadás, miközben július 11. óta több focimeccset rendeztek már a pályán?

  • Azt is állítja a Penta ügyvezetője, hogy a stadion időben megkapta a szükséges használatbavételi engedélyt és megkapta a meccsrendezéshez szükséges MLSZ-engedélyt is. Mindezeket megkaphatta műszaki átadás nélkül?

  • A Penta ügyvezetője a 24.hu-nak azt mondta, 240 millió forintot nem akarnak kifizetni neki és 500 milliós kötbért is követel tőle a város. Igaz-e, ha igen, mi az indoka ennek?

  • A vállalkozó arról is nyilatkozott, hogy jogorvoslatért a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez fordult, és az eljárás már el is indult. Kapott-e erről hivatalos értesítést Kisvárda?

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés