Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkérdeztük Dávid Mihályt, mikor jön a tavasz

| 2020. 02. 14. | 12:53:00
És persze érdekelt, milyen lesz a nyár.
Megkérdeztük Dávid Mihályt, mikor jön a tavasz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már egyszer-kétszer egészen kellemes, tavaszias idővel kényeztetett el bennünket a február, persze, hogy arra voltunk kíváncsiak, meddig tart még a tél - ami idén szokatlanul enyhe volt - mikor jön a tavasz, és mire számítsunk a nyáron.

[Beillesztett cikk: Már 45 éve bújjuk a Dávid-naptárt]

 Ki mást is kérdezhettünk volna erről, mint a nyíregyházi Dávid Mihályt, akinek prognózisát 45 éve követjük évről évre. Sokan ezt a naptárt veszik alapul, amikor a nyaralásukat tervezik, de a mezőgazdaságban dolgozók számára is fontos információkat tartamaz a mérnök naptára, aki - mint a Szabolcsihírnek korábban már elmesélte - annak köszönheti az eredményét, hogy három tudós felismerte a világ működésének rendjét, ő pedig őket értette meg.
Nos, nézzük akkor először, Dávid Mihály szerint meddig tart még a tél, mikor jön a tavasz!

Most még a téli időszakban vagyunk, és akármilyen enyhe jelenleg az idő, a következő napokban hűvösebb lesz, ami eltart egészen február 20-áig - fogalmazott a szakember, majd így folytatta: a következő naptól kezdve emelkedni fog a nappali hőmérséklet egészen március elsejéig, de éjszakánként számítsunk fagyokra.

Március 5-én pedig már tavasz lesz.

Hozzátette: enyhébb lett a mostani időszak, mint azt előzőleg, a naptár készítésekor gondolta, de a tendenciákat, a hullámzást jól látta előre. Visszatérve február 20-ára, ott lesz egy mélypont, és a hó végén lesz az utolsó olyan idő, amikor téliesre fordul, de nem lesz olyan nagyon hideg. S mint említette, március 5-én elkezdődik a tavasz, amit elsősorban a hőmérséklet változásával érzékelünk majd. Azt ígéri: március 8-án, nőnapon egy intenzív meleghullám érkezik.

Nem látszik csapadékosnak a következő időszak, március 3. környékén lehet számítani szélre, esőre.

S hogy mikor és milyen nyarunk lesz? Dávid Mihály azt mondja:

a május második fele már igazán nyárias lesz. Az ötödik hónap első harmadában azonban még lesz egy hűvösebb időszak, 20-án pedig már kifejezetten nyárias lesz az idő.

A június első fele és július első fele kellemes nyárias idővel köszönt, július 2. fele csapadékosnak ígérkezik. Az igazi nyár augusztusban köszönt be, ötödike környékén már rövid kánikulára is számíthatunk, majd folytatódik ez a tendencia 8. és 18. környékén, mikoris szintén kánikulai napok következnek. Ezek elmúltával, augusztus 20-án majd a szokott módon visszaesik a hőmérséklet.

Aki tehát itthon szeretne nyaralni, a vízparton pihenni, akkor teszi a legjobban, ha a szabadságát augusztus első felében veszi ki.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés