Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétmilliárdos múzeumfelújítás Nyírbátorban

| 2022. 04. 14. | 13:44:00
De előbb költözik a gyűjtemény.
Kétmilliárdos múzeumfelújítás Nyírbátorban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyszerre újul meg két meghatározó gyűjteménye Szabolcs-Szatmár-Beregnek: Nyíregyházán a Jósa András Múzeum, Nyírbátorban pedig a Báthory István Múzeum. Mindkét helyen mintegy kétmilliárdos beruházás valósul meg.

Báthori Gábor, a nyírbátori intézmény igazgatója a Bátor Médiának elmondta: teljesen megújítják a patinás épületet, melyből előbb még ki kell költöztetni az anyagokat, ami nem nem kis feladat. Ezután kezdődik egy 20 hónapig tartó munka, melynek végén egy korszerű intézmény várja majd a látogatókat, egyben egy új tudásközpont is lesz ez a városban.

Az épület struktúrája nem változik. Az alapvető szempont az volt, hogy a kolostorjelleget visszacsempésszék a falak közé. 2024-re a kolostor és a minorita templom egy színvilágot képvisel majd, eltűnik a jelenlegi műemléksárga a homlokzatról, és belül is visszatér az eredeti hangulat. A múzeum 2010-ben visszakapta a parókiarészt, amit most összekötnek a múzeum belső terével.

A múzeum egy része interaktív lesz, kiaknázzák a technika adta óriási lehetőségeket, ugyanakkor törekszenek a hagyományos, a tárgyakra épülő látványt új szemléletben is kínálni. A rekonstrukció után a gazdag gyűjteményből még többet fognak bemutatni 2024-ben, amikor befejeződik a felújítás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés