Hirdetés

Újabb milliós lottónyeremény, papa?

szabolcsihir.hu

2019.12.16. 14:54

Újabb milliós lottónyeremény, papa?
A nyereményekről szóló kéretlen értesítések általában sürgető jellegűek

Így fejlesszük hat lépésben nagyszüleink tűzfalát!

Hirdetés

A közvélekedés szerint az időseket nagyobb valószínűséggel verik át csalók, mint gyermekeiket, unokáikat, az ő generációjuk az internetes átveréseknek is kiszolgáltatottabb. Ráadásul sok áldozat inkább hallgat, mert attól tart, nevetségessé válik, ha beismeri saját tudatlanságát, óvatlanságát.

De miért különösen sebezhetőek az idősek az online csalásokkal szemben?

A csalók többek között kihasználhatják az idősek hiszékenységét, egyes esetekben az öregedés okozta kognitívképesség-romlást. A bűnözők arra is alapoznak, hogy az áldozatok egyáltalán nem járatosak a kiberbiztonsági kérdésekben. A fiatalabbak beszélgessenek szüleikkel, nagyszüleikkel, már az sokat segít, ha az interneten leselkedő veszélyekre felhívják a figyelmet, átbeszélve velük a veszélyeket.

Íme, néhány praktikus tanács online csalók ellen.

  1. Soha ne feltételezzük, hogy az interneten egy idegen megbízható! Minden váratlan üzenetet tekintsünk átverési kísérletnek! 
  2. Akkor is óvatosan kell eljárni, ha az üzenet ismerőstől érkezik vagy legalábbis úgy tűnik, mintha tőle jönne (e-mail, Messenger stb.). Ha valami szokatlant veszünk észre, lehet, hogy egy kiberbűnöző átvette az irányítást ismerősünk online fiókja felett, és most azt használja rosszindulatú spam-üzenetek küldésére. Ha kétség merül fel bennünk, inkább töröljük az üzenetet!
  3. Az adathalászat az egyik legelterjedtebb online visszaélés, ami általában kéretlen e-maillel, közösségi médiás üzenettel kezdődik. Ebben a csaló egy számunkra ismert személynek adja ki magát, elhitetve velünk, hogy megbízhatunk benne. Aztán megpróbál meggyőzni minket arról, hogy adjunk ki neki például hitelkártya-adatokat vagy online bejelentkezési adatokat. Sok csaló már jóval túlhaladta a rossz helyesírással megírt és csak szöveges tartalomra építő adathalász üzeneteket: egész weboldalakat és Facebook-oldalakat hoznak létre átveréseikre. 
  4. Soha nem szabad automatikusan feltételezni, hogy a váratlanul kapott anyagok hitelesek, függetlenül attól, hogy mennyire hivatalosnak néznek ki. Nagy körültekintéssel kattintsunk csak linkekre vagy nyissunk meg e-mailes csatolmányokat, még akkor is, ha az üzenet látszólag ismert, megbízható forrásból származik!
  5. A csalók e-mailt küldhetnek nekünk, hogy gratuláljanak a lottón vagy egy olyan nyereményjátékban elért „sikerünkhöz”, amelyben soha nem is vettünk részt. Annak érdekében, hogy a nyereményt „felszabadítsák” számunkra, kérni fogják a személyes adatainkat és/vagy előleg kifizetését. Általában az üzenetek sürgető jellegűek, próbálják azt az érzetet kelteni, hogy ha nem cselekszünk azonnal, akkor kimaradunk valamiből. Ne felejtsük el azonban, hogy a legitim lottók soha nem követelik meg a nyertesektől, hogy bármiféle díjat fizessenek a nyereményeik átvétele érdekében.
  6. A romantikus indíttatású átverés volt a második legkártékonyabb csalási forma 2018-ban: a minden korosztályt megcélozó trükk (romantikus partneri viszony ígéretével csalnak ki pénzt vagy személyes információt az áldozatokból) összesen 362 millió dollár értékű kárt okozott az USA-ban. Az FBI legfrissebb, internetes bűnügyekkel foglalkozó jelentése szerint a romantikus csalások áldozatainak csaknem egyharmadát úgynevezett money mule-nak (pénzöszvérnek) használták, magyarul pénzmosó bűncselekmények gyanútlan részesévé tette őket.

A romantikus átverések már évek óta szerepelnek az időskorúak ellen elkövetett leggyakoribb csalások listáján. Nem meglepő: a magány az egyik leggyakoribb probléma, amellyel az időseknek szembe kell néznie.

internetcsaláskiberbűnözéstanácsonline

Hirdetés

Hirdetés