Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan mentette meg a pandémia a QR-kódot a kihalástól?

| 2021. 05. 03. | 14:31:00
Megfigyelhetjük alkalmazását számos területen.
Hogyan mentette meg a pandémia a QR-kódot a kihalástól?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2020 a QR-kód elfogadásának éve volt – 2021 az alkalmazás éve lesz. Annak ellenére, hogy a 21. század elején kezdett feledésbe merülni, az elmúlt évben a járványnak köszönhetően a QR-kód hatalmas visszatérésének lehettünk szemtanúi.

A QR (Quick Response) kódok hasonlóak a vonalkódokhoz, mivel vizuálisan tárolják az információkat. Ugyanakkor sokkal több adatot tartalmaznak, így felhasználhatók web-linkekre, dokumentumok elérésére, termékazonosításra és fizetésre. Kezdetben a QR-kódhoz speciális olvasóra volt szükség, manapság az okostelefonon keresztül egyszerűen beolvashatók, ennek köszönhetően ismertsége rohamosan növekszik. Bár a QR-kódok régóta nagy népszerűségnek örvendnek, 2020 tavaszán a világjárvány következtében, az általa bevezetett érintés nélküli technológia megjelenésével, új értelmet nyert. Mivel egyre többen szeretnének fizetni elektronikusan, ma már általános elvárás a kereskedők, szolgáltatók felé, hogy valamilyen készpénzmentes megoldással legyen lehetséges rendezni a számlát. Erre tökéletesen alkalmas lehet a QR-kódos fizetés, mely az elmúlt évben növekvő tendenciát mutat, csakúgy, mint az érintés nélküli fizetések. Mindennapjaink fontos része lett. Megfigyelhetjük alkalmazását számos területen: mint például kiskereskedelem, marketing, reklám, oktatás, fizetések, készletgazdálkodás, sőt még a múzeumok vagy galériák is elhelyezik műalkotásaik mellett, hogy több információt nyújtsanak a látogatók számára. Jól működhet egy kisboltban, fodrászatban, csomagküldő szolgáltatásnál, ételkiszállításnál, de szinte bármilyen szolgáltató vagy kereskedelmi vállalkozásnál.

A QR-kódok felhasználása egészen széleskörűvé vált: például Szingapúrban és Ausztráliában a lakosok arra használják, hogy be- és kijelentkezzenek az éppen meglátogatott helyekre, beleértve bevásárlóközpontokat, éttermeket és munkahelyeiket.

Szintén Ausztráliában, az Etfpos bejelentette, hogy egy QR-kód alapú fizetési hálózatot építenek az országban, amely az online, a mobil és a bolti tranzakciókat is támogatja. Az Etfpos vezérigazgatója, Stephen Benton szerint az ausztrálok a járvány miatt egyre több helyen ismerkednek meg a QR-kódokkal, ez segíthet majd a hálózat elterjedésében.

A szupermarketek is meglehetősen kedvelik, mert a QR-kód egyedi, így a normál ár mellett személyre szabott kedvezményt is tartalmazhat, és lehetővé teszi kuponok beváltását, pontgyűjtést és törzsvásárlói programban való részvételt is. A kód felismerésére képes mobilbanki alkalmazással a vásárló egyszerűen leolvassa a telefonjával a pénztárnál létrehozott QR-kódot és azonnal fizetni tud.

Állítólag a CVS amerikai gyógyszertár-lánc fejlesztése alatt álló technológia lehetővé teszi majd a pénztárosok számára az ügyfél digitális pénztárcája által generált QR-kód beolvasását.

Természetesen a QR-kódokat a szerencsejátékban is előszeretettel alkalmazzák. Legyen szó promóciós célokról, sportfogadásról vagy élő online kaszinós játékokról - a QR-kódokkal mindenhol találkozhatsz. Nem meglepő, hiszen a live casino (élő kaszinó) egyre nagyobb népszerűségnek örvend az online kaszinók látogatói között, hiszen semmi más nem biztosít olyan izgalmat, mint a játék az élő kaszinóban.

Magyarországon sem ismeretlen a QR-kód lefotózásával indított fizetés, ami 2012 óta áll rendelkezésre a felhasználók számára. Ekkor indult el az iCsekk mobilalkalmazás, amelynek segítségével egyszerűen és gyorsan befizethetjük közműszámláinkat, internet-előfizetési, távfelügyeleti, biztosítási díjainkat.

Az OTP Bank és az OTP Mobil által kialakított QR kódos fizetési megoldás már a Raiffeisen Banknál számlát vezetők számára is elérhető. A QR-kódos azonnali fizetési rendszerhez szabadon csatlakozhatnak további bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók. A csatlakozók ügyfelei – a bankjuk mobilalkalmazásán keresztül – fizethetnek a SimplePayt használó webáruházakban QR-kód alapú azonnali átutalással, de ezen felül a saját fizetési felületeiken is megjeleníthető a biztonsági elemekkel megerősített QR-kód.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés