Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb tíz évig nem kell fizetni roamingdíjat

| 2021. 12. 09. | 13:15:00
Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói megállapodtak.
Újabb tíz évig nem kell fizetni roamingdíjat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói megállapodtak arról, hogy a következő tíz évben is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során - tájékoztatott az uniós tanács november 9-én, csütörtökön.

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanolyan feltételekkel használhatják mobilelőfizetésüket hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak. A barangolásról szóló rendelet 2022 júniusáig van hatályban.

2032-ig

A frissített szabályok biztosítják, hogy a roamingdíjakra vonatkozó jelenlegi, 2022. június 30-án lejáró szabályozás legyen érvényes 2032 júniusáig. A megállapodás szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei. A frissített szabályok ezen felül hatékony hozzáférést biztosítanak a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegítik, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.
A csütörtökön elért ideiglenes megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlament plenárisának is jóvá kell hagynia.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés