Hirdetés

Elitjárat: egy óra alatt Londonból New Yorkba

2015.08.05. 18:33

Elitjárat: egy óra alatt Londonból New Yorkba

Jöhet a Concorde 2.0: a hangsebesség négyszeresével repeszt majd.

Hirdetés

A hangsebesség több mint négyszeresét is elérné, és alig 1 óra alatt repülne Londonból New Yorkba a Concorde 2.0. Az Airbus szabadalmát most fogadta el az illetékes amerikai hivatal. A beadvány szerint a gép elérné a Mach 4,5-et, azaz a hangsebesség négy és félszeresét. Összehasonlításképpen: a Concorde végsebessége Mach 2 volt.

A Concorde 2.0 függőlegesen emelkedne a magasba,

ahol a többnyire rakétákon használt speciális hajtóművek bekapcsolnának, és a gép felgyorsulna az utazási sebességre – olvasható a BBC hírportálján. Igazi elitjáratról lenne szó: a szabadalmi pályázat szerint a mindössze 20 utas függőágyakban helyezné kényelembe magát. Az Airbus azonban nemcsak kereskedelmi használatban gondolkodik, a tervek szerint hadászati alkalmazása is lehetne a szupergépnek.

A megvalósítás mindenesetre nem várható túl korán. Maga a repülőgépgyártó is hangsúlyozta, hogy a szabadalomban szereplő technológiai megoldások olyan koncepciókon alapulnak, amelyek még a kidolgozás nagyon korai fázisában vannak. A terveket valójában már 2011-ben publikálták, de csak most kaptak nagyobb nyilvánosságot, miután az amerikai szabadalmi hivatal elfogadta azokat. Akkor az Airbus azt mondta, hogy 30-40 évbe is beletelhet, amíg üzembe állítják a járatot, ha egyáltalán eljut eddig a fejlesztés.

A társaság közlése szerint két hiperszonikus projekten is dolgoznak – az egyiken japán partnerekkel, a másikon orosz és ausztrál részvétellel –​, amelyek a Mach 6-ig terjedő sebességspektrum meghódítását célozzák.

Hirdetés

Hirdetés