Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerős letöltendő a volt jobbikosnak

| 2022. 09. 27. | 16:15:00
Harmadfokon a Kúria ítélkezett.
Jogerős letöltendő a volt jobbikosnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kúria jogerősen 5 év fegyházra ítélte kémkedés miatt Kovács Béla volt jobbikos politikust szeptember 27-én – írta az MTI a Mandiner.hu-ra hivatkozva. 

A legfelsőbb bírói fórum a harmadfokú eljárásban bűnösnek mondta ki a Jobbik egykori európai parlamenti képviselőjét az Európai Unió intézményei elleni kémkedés és költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás miatt, s büntetését 5 év fegyházra, valamint 10 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Kovács Béla leghamarabb büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen. A kúriai ítélethirdetésnek a minősített adatok miatt csak a rendelkező része volt nyilvános, az indoklást már zárt ajtók mögött ismertette a bíróság. 

Kovács Béla 2010-ben lett a Jobbik európai parlamenti képviselője. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, majd a Központi Nyomozó Főügyészség 2017-ben vádat emelt. Ennek lényege szerint a képviselő 2012 és 2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az EU intézményeit, kedvezzen az orosz érdekeknek. A magyar titkosszolgálatok figyelmét az keltette fel, hogy a képviselő konspiratív módon rendszeresen találkozott orosz diplomatákkal és havonta Moszkvába látogatott. A vádlott tagadta bűnösségét, védője felmentést, az ügyész letöltendő fegyházbüntetést kért. A politikus időközben kilépett a Jobbikból.

Az elsőfokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék 2020 szeptemberében felmentette Kovács Bélát a kémkedés vádja alól, ugyanakkor költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt másfél év – 3 évre felfüggesztett – szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. A bíró a felmentő rendelkezés szóbeli indoklásában lényegében arról beszélt, hogy Kovács Béla tevékenysége csak formailag merítette ki a kémkedés fogalmát, tartalmilag nem. A képviselő csak nyilvános információkhoz jutott hozzá és azokat adta tovább. Titoktartási kötelezettsége nem volt, tartótisztje sem kérte, hogy fürkésszen ki titkos információkat. Az elsőfokon eljárt bíró szerint Kovács Béla tevékenységével segítette ugyan az orosz érdekeket, de nem sértette az uniós érdekeket.

A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla 2021 júniusában megállapította az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületét és a büntetést oly módon súlyosbította, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés tartamát 2 évre, felfüggesztésének próbaidejét 5 évre, a pénzbüntetés összegét pedig 1,2 millió forintra emelte. Ezt a büntetést súlyosította a Kúria kedden 5 év fegyházra, miután megállapította a kémkedést Kovács Béla ügyében. 

„A harmadfokon eljáró bíróság szerint az egykori EP-képviselő nemcsak előkészületeket tett az Európai Unió intézményei ellen kémkedésre, hanem meg is valósította azt” – írta a Mandiner.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés