Hirdetés

COPD: a betegek száma elérheti a félmilliót

Szabolcsihir.hu

2022.11.16. 16:18

COPD: a betegek száma elérheti a félmilliót
A COPD-s betegeknél gyakran szív-érrendszeri megbetegedés, tüdőrák, depresszió, csontritkulás, izomvesztés is előfordul (Fotó: Unideb.hu)

A köhögéssel, nehézlégzéssel jelentkező panaszok először gyengék, nem ösztönzik a beteget arra, hogy orvoshoz menjen

Hirdetés

Magyarországon több mint 235 ezer embert kezelnek krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD), a betegek száma azonban elérheti a félmilliót; tüneteikkel sokan nem fordulnak orvoshoz, pedig az elhanyagolt COPD jelentősen károsíthatja a szívet, szívelégtelenséghez, infarktushoz vezethet – hívta fel a figyelmet a Debreceni Egyetem a honlapján a betegség világnapja alkalmából (minden november harmadik szerdája).

COPD esetén tartósan fennálló hörgőgyulladás és tüdőtágulás jelentkezik, a légzőrendszer lassan, de folyamatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegségéről van szó. Leggyakoribb tünete a nehézlégzés, a köhögés, a köpetürítés. Kialakulásában kiemelt szerepe van a dohányzásnak (a betegek csaknem 90 százaléka cigarettázik vagy dohányzott). 

Vaskó Attila, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika szakorvosa elmondta: alattomos, lassan előrehaladó betegségről van szó, a köhögéssel, nehézlégzéssel jelentkező panaszok először gyengék, nem ösztönzik a beteget arra, hogy orvoshoz menjen. – Hogy megtaláljuk ezeket a betegeket, az alapellátásban lehetne szűrést végezni. Ha tudjuk valakiről, hogy a rizikócsoportba tartozik, dohányzik vagy olyan területen dolgozik, ahol potenciálisan ki van téve légzőszervi károsító hatásoknak és kiderül, hogy még tünete is van, légzésfunkcióra kellene küldeni. Ha bebizonyosodik a COPD gyanúja, elkezdődhet a beteg kezelése – emelte ki. 

A kezelés célja, hogy lassítsa vagy megállítsa a tünetek súlyosbodását. A terápia része a dohányzásról való leszokás támogatása. A dohányzás abbahagyása ugyanis jelentősen javítja az életminőséget és csökkenti a COPD-vel összefüggő halálozást. A gyógyszeres terápiák elsősorban a légutak tágítását célozzák. A helyileg alkalmazható, belégzőkészülékekből a tüdőbe juttatott gyógyszerek képezik a gyógyszerelés központi elemét. A betegoktatás szerves része a kezelésnek, gondozásnak, mert a belégzőeszközök megfelelő használata legalább annyira fontos része a megfelelő hatás elérésének, mint a jól kiválasztott hatóanyag. A korai felismerés a szakemberek szerint azért is lényeges, mert a COPD-s betegeknél gyakran szív-érrendszeri megbetegedés, tüdőrák, depresszió, csontritkulás, izomvesztés is előfordul. A legtöbb esetben a szövődmények okozzák a beteg halálát.

További részletek az Unideb.hu-n. 

debreceni egyetemCOPD

Hirdetés

Hirdetés

Ajánljuk még