Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miről ismerhető fel a rossz minőségű kutyaeledel?

| 2023. 07. 12. | 12:07:00
XXX
Miről ismerhető fel a rossz minőségű kutyaeledel?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tudatos gazdik egyik legfontosabb alapelve, hogy kizárólag kutyaeledellel etetik kedvencüket. Azt hinnénk, hogy innentől egyszerű a kutyatartók dolga, ám ez közel sincs így. A választék ugyanis hatalmas, a silánytól a szuperprémiumig mindenféle minőség található a piacon. 

Legyünk őszinték, nem egyszerű elsőre megtalálni az ideálisat, sajnos előfordul, hogy a gazdik a legjobb szándék ellenére is félrenyúlnak, és sikerül kifogniuk egy rossz minőségű eledelt. De vajon milyen jelek árulkodnak arról, hogy rosszul választottunk?

A kutya látszólag állandóan éhes, mégis hízik

Ugye hallottál már az “üres kalóriák” fogalmáról? Ez azt jelenti, hogy egy élelmiszer bár igencsak kalóriadús, ám minimálisan tartalmaz csak olyan tápanyagot, amit a szervezet valóban hasznosítani tud, így étkezés után röviddel ismét jelentkezik az éhség.

Ez szerencsére nem jellemző az olyan teljes értékű eledelekre, mint a Petgurunál kapható Panzi tápok, ugyanakkor a silányabb termékekre annál inkább.

Ez utóbbiak ugyanis tele vannak úgynevezett “ballasztanyagokkal”, amiktől a szemek szép nagyok és kellő súlyúak lesznek, viszont nagyrészt szójából, búzából, valamint mesterséges színezőanyagokból és ízfokozókból állnak. 

Lehet, hogy a kutya jóllakik az eleséggel, de hamarosan újra éhes lesz, és repetáért könyörög. Ha pedig sokat eszik ezekből az üres kalóriákból, akkor előbb-utóbb elhízik. Ha tehát azt látod, hogy kedvenced a megfelelő adagolás mellett is folyton éhes, a súlya pedig gyarapszik, akkor érdemes gyanakodni arra, hogy a rossz minőségű táp lehet a ludas.

Hiánybetegségek alakulnak ki

A kutyáknak is szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra ahhoz, hogy megőrizzék az egészségüket. Egy teljes értékű eledel ezeket is tartalmazza, így mellette nincs szükség külön étrend-kiegészítőkre, maximum akkor, ha az állatorvos kifejezetten javasolja (pl.: idős, krónikus beteg vagy vemhes eb esetén). 

Ha viszont az állat sem az eleségből, sem egyéb forrásból nem jut hozzá ezekhez a fontos tápanyagokhoz, akkor a szervezete vitamin- és tápanyaghiányos állapotba kerül, ami többek között szem- és bőrproblémákat, gyulladásos betegségeket, allergiát, levertséget, étvágytalanságot okozhat.

Ha ezeket tapasztalod, mielőbb irány az állatorvos. A doki biztosan megkérdezi majd, hogy miből áll a kutya étrendje, és valószínűleg ő maga is javasolni fogja a váltást egy minőségibb tápra.

Gyanúsan olcsó

A kutyaeledelek árait tekintve igen nagy a szórás. Ha például egy 10 kilogrammos zsák száraztápot veszünk kiindulási alapnak, ilyet lehet kapni már néhány ezer forintért, de több tízezerért is. 

Gondolkodj reálisan: vajon a legolcsóbb eledel mennyi jó minőségű, hasznos tápanyagot tartalmazhat? Nyilván nem sokat, hiszen akkor nem ennyibe kerülne. Persze érhető, ha nem tudsz havonta egy vagyont költeni kutyatápra, de ez esetben is törekedj a lehető legjobb opcióra, hiszen kaphatóak egészen kiváló ár/érték arányú, teljes értékű eledelek is, mint például az említett Panzi termékek.

Hirdetés
Hirdetés