Hirdetés

Hirdetés

Befagyott a Tisza-tó, szabad a (jég)tánc!

2016.01.23. 16:01

Befagyott a Tisza-tó, szabad a (jég)tánc!

Saját felelősségre lehet használni a fagyott vízfelületet.

Hirdetés

Számos folyó és kisebb-nagyobb tó felülete befagyott Jász-Nagykun-Szolnok megyében, saját felelősségre a Holt-Tiszán is lehet már korcsolyázni – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa szombaton.

A Balatonon ugyanakkor még nem javasolt a jégre menni.

Csesznok Csilla tájékoztatása szerint a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság január 23-án végzett mérése alapján a szolnoki Holt-Tisza jégvastagsága - a mért pontokon - 11 centiméter, saját felelősségre használható korcsolyázásra. Hozzátette: a hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

A jég használata nem engedélyköteles, mindenki saját felelősségére teheti azt, de érdemes figyelembe venni a tiltásokat és a szakemberek ajánlásait

– hangsúlyozta. A természetes állóvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog, egységes a szerkezete – fűzte hozzá.

Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni

  • éjszaka, korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével
  • kikötők és veszteglőhelyek területén
  • folyókon, rianás esetén

A tájékoztatás szerint a jégbeszakadásoknak halálos kimenetelű végkifejlete lehet, az ilyen jellegű balesetek fő veszélyét elsősorban a kihűlés jelenti. A jeges vízben a legkritikusabb időszak az első 1-2 perc, amikor úgynevezett "hideg sokk" éri a vízbe került embert és lényegében 1-2 perc alatt kihűlhet – áll a rendőrség honlapján. Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szombaton délután elmondta: a mérések szerint a Balatont már 8-13 centiméteres jég fedi, de a jégtakaró egyenetlen, ezért egyelőre nem javasolják, hogy a jégre menjenek az emberek.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés