Hirdetés

Így néz ki az Év háza!

2015.10.05. 12:39

Így néz ki az Év háza!

Újrahasznosított cellulóz hőszigetelés, de bontott tégla, továbbá könyvtárfolyosó is van benne.

Hirdetés

Hirdetés

 A Borbás Péter építész tervei alapján Szentendrén épült ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza díjat, amelyet hagyományosan az építészet világnapján adtak át hétfőn Budapesten. A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, amelynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el.

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes mű érkezett.

Az Év háza

Szentendre belvárosában, egy középkori hangulatot megidéző kis utcában épült meg Borbás Péter DLA tervei alapján az az ökologikus családi ház, amely amellett, hogy megfelel az aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek, a tradicionális hosszú házak mintáját is követi – írja az Építészfórum. Egy nagy lakókonyha-nappali uralja a földszintet, a keleti utcai szoba - a hagyományos házak mintájára - kvázi tisztaszobaként működik. A beépített és kevés számú, nagyobb tetőfelnyitással tagolt tetőtér használható funkcionális kapcsolatokat teremt. Három külön megközelíthető szoba és egy könyvtárfolyosó található itt, a tetőtér alacsony, ferde részeit beépített szekrények, tárolók teszik hasznossá. A tetőtéri nyugati szoba jelenleg a fedett terasz fedett nyitott terére nyílik, amely hosszú távon, igény esetén hasznosításra kerülhet felső szinti terasz, naptér vagy szoba funkciókkal. Az épület aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek megfelelően készült.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés