Hirdetés

Hirdetés

Megéri a kétkezi munka? Érveket hozunk

2015.09.06. 12:56

Megéri a kétkezi munka? Érveket hozunk

A gazdálkodás felelősségre és türelemre is nevel. Egyre több fiatal választja.

Hirdetés

Manapság, amikor minden fiatal jól fizető állásról álmodik, nehezen elképzelhető, hogy vannak, akik a mezőgazdaságban és a gazdálkodásban látnak lehetőséget – írja a videk-kaland.hu. Azért is lehet vonzó egyre többek számára a gazdálkodás megismerése, mert a saját magunk urának lenni igencsak szimpatikus jövőkép, ugyanis nem áll a főnök a háttérben és nem kell rohanni a belvárosi dugóban. Azt azonban sokan nem is gondolják, hogy mennyi áldozatot követel egy gazdaság vezetése. Ha szaporodnak az állatok, akkor bizony nincs mese, ott kell lenni, állatorvost kell hívni szükség esetén, és hiába van éppen zenés fesztivál a Balatonon, van, ami fontosabb a szórakozásnál. Természetesen egy sor előnnyel hálálja meg a gazdálkodás a befektetett energiát, és lelkesen végezve, minőséget kiadva a kézből, valóban szép megélhetési forma lehet belőle.

Hogyan kezdjük el fiatalon a gazdálkodást?

Az öt éve futó Vidék-Kaland Program éppen azt a célt szolgálja, hogy a 18 és 35 év közötti fiatalok megismerkedhessenek azokkal a lehetőségekkel, amelyek a gazdálkodásban rejlenek. A program keretein belül fogadó gazdáknál tölthetnek el egy hetet a fiatalok, ahol betekintést nyerhetnek az állatokkal való bánásmódtól kezdve a mezőgazdasági gépek használatán keresztül a növénytermesztésbe.

A program nem titkolt célja, hogy a manapság bevásárlóközpontok árutömegén felnövő generáció megismerje, mennyi munka szükséges ahhoz, hogy levehessék a polcról a kész termékeket, vagy a zöldségesnél egyszerűen beszerezhessék az ennivalót. Vannak, akik tapasztalatszerzésre használják a lehetőséget, mások a mezőgazdaságban rejlő anyagi lehetőségek iránt érdeklődnek, és nem ritka az sem, hogy útkeresés, pályamódosítás kapcsán választja a fiatal korosztály a Vidék-Kaland Programot.

Oktató jelleg

A gazdálkodás arra is megtanítja a fiatalokat, hogy miként értékeljék munkájuk gyümölcsét, hogyan legyenek türelmesek olyan helyzetekben, amikor sok időre és odafigyelésre van szükség. A gazdaság vezetése során mindig felmerülnek újabb és újabb lehetőségek, akár egy új növényfajta termesztésével, akár az állattartás bővítésével, ezeket érdemes megragadni, és úgy kihasználni, hogy azzal anyagi téren is előnyre lehessen szert tenni. Nem szabad elfelejteni: a gazdálkodás felelősségre tanít. Ha nem végezzük el a szükséges feladatokat időben, azon napi szinten is sokat lehet bukni.

A természet közelségében egyébként megtanulható az a szerénység és alázat is, ami a mai fiatalokból sok esetben hiányzik. A világ és a környezet tiszteletben tartása olyan értékeket is előrevetít, mint a családalapítás, a gyermekvállalás, a jövő tervezése és az a képesség, hogy akár kemény munkával is hajlandóak legyünk tenni mindezekért. 

Varga Árpád

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés