Hirdetés

Hirdetés

Nők, nők, nők! Debrecenben fontosak

2016.04.29. 10:52

Nők, nők, nők! Debrecenben fontosak

Az országos átlag felett foglalkoztat nőket műszaki és technológia munkakörökben az NI Hungary Kft.

Hirdetés

Az NI Hungary Kft. kiemelten fontos célnak tartja, hogy munkatársai körében és a társadalom egészében is tovább növekedjen a műszaki és tudományos pályákon elhelyezkedő nők aránya. Ezért is csatlakozott 2012-ben a Lányok Napja elnevezésű hazai pályaorientációs kezdeményezéshez. Eddig összesen 500 lány vett rész az előző években tartott rendezvényeken, idén pedig félszáz diáklány jött el a vállalathoz Debrecenből és a környékbeli településekről. A Lányok Napja rendezvény az NI Hungary Kft. új oktatási programjának, a GO! Education programnak is a nyitóeseménye volt, amely az elmúlt évek igényeire reagálva lehetővé teszi a diákok számára, hogy szervezett keretek között ismerjék meg a vállalat mindennapi működését, illetve a gyártást. A tavalyi évben több mint 1400-an látogattak el a vállalathoz általános, közép és felsőoktatásból egyaránt, a cég 15 éves fennállása óta, pedig több mint 8000 látogató nyerhetett betekintést az NI Hungary Kft. életébe.

30 százalék nő

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom rossz beidegződése, amikor azt gondolja, hogy az IT, az elektronika vagy műszaki tudományok férfias szakmák és a nőknek ott nincs keresnivalójuk. Ez tévedés. Az NI Hungary Kft-nél folyamatosan emelkedik a női munkavállalók létszáma, jelenleg a teljes foglalkoztatottak 35 százaléka, a menedzsment 30 százaléka nő. Az országos helyzettől eltérően - hangsúlyozta az ügyvezető - a férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód elvének alapján nincs bérszakadék a nemek között. Az NI Hungary Kft. folyamatosan törekszik a magánélet, a család és a karrier egyensúlyára. Ennek elismerése, hogy a vállalat tavaly elnyerte a munka világába visszatért kisgyermekes anyukák ajánlásai alapján a legelkötelezettebb visszafogadó munkahely címet.

Rádai Katalin beszerzési vezető arról beszélt, hogy milyen fontos az, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok saját élményeket szerezhessenek a „férfiasnak" titulált szakterületeken és ne a sztereotípiákat vegyék figyelembe. Hiába van hazánkban több nőnek diplomája, mint férfinak, problémaként jelentkezik, hogy a hagyományos „női" szakmával rendelkező álláskeresőkkel egyre inkább telítődik a munkaerőpiac. Ugyanakkor a műszaki tudományok területén, például a villamosmérnök-képzésben 100 diplomás közül mindössze 2-3 fő nő. A szakember kiemelte, hogy háromgyermekes anyukaként is lehet sikeres vezetőként dolgozni. Az NI Hungary Kft. célja, hogy olyan munkakörnyezetet teremtsen a várandós vagy már gyermekes kollégáinak, ahol a gyermekvállalás nem hátrány, hanem előny. Jelenleg is 63 kismama van gyesen. Nem véletlen, hogy 2013-ban a vállalat elnyerte a Legjobb Női Munkahely címet a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség pályázatán.

A Lányok Napja során a vállalati program 50 résztvevője egy interaktív vetélkedő kihívásain keresztül betekintést nyerhetett az NI mindennapjaiba és megismerkedhetett a nők karrierlehetőségével.

A diákok olyan sikeres nőket ismerhettek meg a „Teázz velünk!” című közös beszélgetésen, akik inspiráló karrierutat valósítottak meg. Itt

  • Varga Zsuzsa, az Interstuhl irodabútorcég Közép-Kelet Európai vezetője,
  • Engbersen Aranka, a Logiscool debreceni iskolavezetője,
  • Prokisch Lilla, a Glulu Pékmanufaktúra Kft. termékfejlesztő-cégalapítója és
  • Molnár Judit, a webbeteg.hu és a kamaszpanasz.hu portál menedzsere

mesélt a pályaválasztásról, a családbarát munkahelyről, a női karrier lehetőségekről. A beszélgetésen minden résztvevő reményét fejezte ki, hogy az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően a középiskolás lányok érdeklődése is erősödni fog a műszaki tudományok, a mérnöki életpálya iránt.

Az alábbi linken tájékozódhat a GO! Education programról: http://hungary.ni.com/gyarlatogatas

Galéria

Hirdetés

Hirdetés