Hirdetés

Hirdetés

Újabb gazdasági válság fenyegethet

2016.02.14. 17:19

Lerajzolták a végzet grafikonját.

Hirdetés

Csak az Egyesült Államok és Kína hitelfelvevői állnak az útjában egy zuhanásszerű világgazdasági visszaesésnek - derül ki abból a grafikonból, amelyet egy ismert blogger tett közzé és átvett a MarketWatch. Az eurózóna, Nagy-Britannia és Japán már "elesett" - írja a napi.hu.

Lerajzolta a végzet grafikonját

Három esik, kettő nő - ezzel a rövid megjegyzéssel foglalta össze a világgazdaságot fenyegető veszélyt Charles Hugh Smith blogger a MarketWatch tudósítása szerint. Ezzel arra utalt, hogy a világ legnagyobb gazdaságai közül háromban, az eurózónában, Japánban és Nagy-Britanniában már csökken a magánkölcsönök felvétele és csak kettőben, Kínában és az USA-ban nő. Megjegyzéséhez mellékelt egy ábrát is, amelyet egyszerűen csak a végzet grafikonjának nevez. Amint Kínában és az Egyesült Államokban megáll a magánhitelek felvétele, és a lakossági, illetve vállalati adósok elkezdenek törleszteni, globális recesszió vagy depresszió kezdődik - véli a közgazdász.

Kína kezében a világ

Az elemző úgy véli, hogy az elmúlt bő hét év gazdasági talpra állása alapvetően annak köszönhető, hogy Kínában gyorsan bővült a hitelkiáramlás. A halovány világgazdasági "fellendülés", az itt-ott megjelent, szerény befektetésieszköz-buborékok mind-mind a kínai lakosság és vállalatok eladósodásából táplálkoztak. A világ bankjainak szakmai szervezete, az Institute of International Finance (IIF) becslése szerint a teljes hitelállomány Kínában 2015 végén rekordszinten, a GDP 277 százalékán állt. Az óriási eladósodás elkerülhetetlen rendezése pedig fájdalmas következményekkel járhat a gazdaságban - vélik az IIF szakértői.

Baljós jelek

Az év eleje óta lezajlott tőzsdei hanyatlás nyomán mások fantáziáját is megragadta az a lehetőség, hogy az eladósodás fűtötte kínai gazdaság hirtelen lehűl. Sokan tartanak attól, hogy a pekingi vezetés nem tudja megelőzni a válságot, amelynek egyik jele, hogy egymást követik a spekulatív támadások a jüan ellen.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés