Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tekerjen a múltba Szent László emlékére!

| 2018. 05. 25. | 14:12:00
Háromnapos kerékpártúrát szerveznek az örökségünk megismerésére.
Tekerjen a múltba Szent László emlékére!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Középkori Templomok Útja Egyesület meghirdeti az év negyedik örökségtúráját, a Szent László örökségtúrát - közölték a Szabolcsihírrel a túra vezetői, Deák Attila és Dobos Péter.

A háromnapos túra június 15-17. között halad keresztül a Felső-Tisza-vidék rétközi, bodrogközi és nyíri mezőségi tajain. A Szent László örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeit járjuk végig.

Az örökségtúra résztvevői megismerkedhetnek a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb régészeti emlékeivel, váraival és kastélyaival.

A résztvevők megismerkedhetnek Közép-Európa legimpozánsabb földvárával Szabolcson, Magyarország egyik legszebb kastélyával Tiszadobon, a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglaláskori régészeti lelőhelyével Karoson, az Alföld két legszebb és legkorábbi reneszánsz várkastélyval Vaján és Pácinban, emellett ellátogatnak az ország leghíresebb rotundájához Karcsán.

Az örökségtúra önköltséges, a túra időtartama alatt kerékpáros túravezetést, idegenvezetést, szervizszolgáltatást, valamint a vajai, pácini és tiszadobi-kastélyokba ingyenes belépést és tárlatvezetést biztosítanak a szervezők. Az önköltség pontos mértékét a regisztráció folyamán ismertetjük a jelentkezőkkel, mivel még zajlanak az egyeztetések a szolgáltatókkal.

Ízelítőnek ezt a filmet ajánlják a szerezők, amelyből kiderül, milyen csodák várnak a túrán résztvevőkre.

Túrakiírás

Első nap (június 15. a táv hossza: 71,3 km)

Gyülekező 7:00-tól a nyíregyházi vasútállomáson, indulás Vajára a 7:43-as vonattal, érkezés 8:55-kor.
Útvonal: Vaja - Baktalórántháza (16,8 km) - Laskod (10,7 km) - Anarcs (17,3 km) - Kisvárda (6,1 km) - Dombrád (20,4 km)

Látnivalók: Vaja, Vay-várkastély és református templom, vajai őstó; Baktalórántházai Dégenfeld-kastély és római katolikus templom; Laskodi református templom; Anarcsi Czóbel-kúria és református templom; Kisvárda történelmi városközpontja és a kisvárdai vár
szállás: Dombrádon

Második nap ( június 16.): A táv hossza: 78,7  km                                                        

Útvonal: Dombrád - Cigánd (16 km) - Pácin (13 km) - Karcsa (4,1 km) - Karos (6,3 km) - Tiszabercel (23,6 km) - Gávavencsellő (9,4 km) - Szabolcs (6,3 km)

Látnivalók:       Cigánd, Bodrogközi Múzeumporta; Pácini Mágocsy-kastély; Karcsai rotunda; Karosi honfoglalás kori temető; Tiszaberceli Bessenyei emlékház
Szállás: Szabolcs községben

Harmadik nap (június 17.): A táv hossza: 58,6 km.

Útvonal: Szabolcs - Tokaj (10,8 km) - Tiszalök (21,6 km) - Tiszadada (5,9 km) - Tiszadob (8,8 km) - Tiszalúc (11,5 km)

Látnivalók: Szabolcsi földvár és árpád-kori temploma; Tokaji Világörökségi Bormúzeum; Tiszalöki kenyérgyári holtág és vízierőmű; Tiszadobi Andrássy-kastély 

Visszaút: Tiszalúcról a 16:54-es vonattal Nyíregyházára
A túra teljes hossza:     208,6 km
Felszerelés:      A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!
Túravezetők:    Deák Attila és Dobos Péter

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel. A program változtatási jogát a szervezők fenntartják! A túrát rossz idő esetén is megtartják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés