Hirdetés

Romák, Debrecenben végeztek és már van állásuk

Unideb.hu

2019.06.14. 11:25

Romák, Debrecenben végeztek és már van állásuk
A június 14-i zárókonferencián (Fotók: Unideb.hu)

Hároméves program segítette őket felsőfokú tanulmányaikban.

Hirdetés

Hirdetés

Magyarország népességéből – becslések szerint – csaknem 800 ezer fő alkotja a hazai cigányságot, több térségében 30 százalék feletti a roma közösségek aránya. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos településén az óvodás korcsoportokban a cigány gyermekek száma gyakran 60-90 százalék, a 15 és 64 év közötti romák 80 százalékának viszont csak általános iskolai végzettsége van.

A szegénység és a szociokulturális hátrányok leküzdésére sokan nem képesek egyedül. Ezért hozta létre a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumot, amely a roma származású és hátrányos helyzetű hallgatók tehetséggondozását, felzárkóztatását segíti. A hajdúböszörményi karon 15 éve kiemelt figyelmet fordítanak a roma származású hallgatók pedagógiai, módszertani képzésre.

– Évek óta sikeresen működik az országban egyedülálló nemzetiségi óvodapedagógus képzésünk, most záróvizsgáztak a végzős hallgatóink, akik nyelvvizsgát is szereztek lovári nyelvből, és gyakorlatilag már mindenkinek van állása. Szeptembertől elindul az új romológia alapszakunk, amelyre szintén nagy az érdeklődés – hangsúlyozta Bálint Péter dékán az Unideb.hu szerint a Világrétra elnevezésű projekt június 14-i zárókonferenciáján.

Vissza, haza

A rendezvény nyitóelőadásán Sörös Iván, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője elismerően beszélt a kar munkájáról a romaintegráció és oktatás terén. A tanácskozáson a Lippai Balázs Szakkollégium által indított 36 hónapos program eredményeiről számoltak be.
– A projekt célja az volt, hogy megakadályozza a roma származású és hátrányos helyzetű diákok lemorzsolódását. A szakkollégiumi mentorszolgáltatás keretében minden hallgatónkat egy oktató segítette tanulmányi előmenetelében, így a szakkollégiumi diákok végzési aránya mára meghaladta a 90 százalékot, ami országosan kiemelkedő – hívta fel a figyelmet Biczó Gábor tudományos dékánhelyettes.

A szakkollégiumban jelenleg 37 hallgató tanul a Debreceni Egyetem különböző szakjain. A programban részt vevő fiatalokat a diplomaszerzés mellett arra ösztönzik, hogy térjenek vissza saját közösségükbe és ott vállaljanak munkát – olvasható bővebben az unideb.hu-n.

romaHajdúböszörmény Debreceni Egyetem

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés