Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kisvárdai lány lett az idei Anna-bál királynője

| 2019. 07. 29. | 08:24:00
Nagy álma teljesült a 23 éves Rékának.
Kisvárdai lány lett az idei Anna-bál királynője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kisvárdai Purgel Rékát választották a 194. Anna-bál szépének július 27-én éjjel Balatonfüreden.

Az első udvarhölgy a budapesti Krulik Dalma, a második udvarhölgy pedig a komáromi Császár Ágnes lett. A zsűri a közönség által legszebbnek ítélt tizenöt bálozó közül választotta ki a 194. Anna-bál szépének a 23 éves kisvárdai Purgel Rékát, aki édesapjával érkezett a rendezvényre.

A bál szépe elmondta, a kíváncsiság vezérelte a bálra, amellyel nagy álma teljesült.

Jelenleg az ELTE kulturális örökség tanulmányok mesterszakán elsőéves hallgató, korábbi szakdolgozatában foglalkozott az Anna-bál művelődéstörténeti hátterével.

fotó: MTI/Vasvári Tamás

A 194. Anna-bálon a szervezők tájékoztatása szerint közel 750-en szórakoztak, a hölgyek nyakába mintegy 350 porcelánszív került, amelyek színét ezúttal a lenyugvó nap ragyogása ihlette.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés