Hirdetés

Ötven éve végeztek az első pilóták Nyíregyházán

Szabolcsihír

2021.06.04. 12:09

Ötven éve végeztek az első pilóták Nyíregyházán
A növényvédelem volt az elsődleges cél, de a hajdani Malév pilótáinak jelentős része is itt szerzett diplomát (Illusztráció: agrotrend.hu)

Az országban egyedülálló képzés folyt a városban.

Hirdetés

Ma, j​únius 4-én ünnepli a Nyíregyházi Egyetem, hogy ötven éve, hogy 1971-ben végzett az első pilótaévfolyam Nyíregyházán.

1971. június 4. péntek 10 óra: Magyarországon először ekkor avattak felsőfokú műszaki diplomával rendelkező polgári pilótákat a nyíregyházi Mezőgazdasági Felsőfokú Technikum aulájában.

A Mezőgazdasági Felsőfokú Technikum Gépészeti Szak Repülőgépvezető ágazatán, az első évfolyamon 21 pilóta szerzett felsőfokú végzettséget, az oklevelüket éppen ma 5 éve vették át. Ráadásul június 4. akkor is péntekre esett.

A képzésük 1968. szeptember 16-án kezdődött, ekkor tettek esküt.

Végzettségük szerint felsőfokú gépészeti technikusként, növényvédelmi ismeretekkel felvértezett mezőgazdasági pilótákként állhattak munkába.

Az oklevél átadó ünnepségen Nagy Bálint, a Földművelési Minisztérium (FM) Növényvédelmi Szolgálatának vezetője mondott ünnepi beszédet. Ő volt az, aki korában

meggyőzte az akkori döntéshozókat a légi növényvédelem nélkülözhetetlenségéről.

Repülőgépek, helikopterek beszerzéséhez a pénz rendelkezésre állt, de ez pilóták nélkül mit sem ért volna. Sem a honvédség, sem a sportrepülés (MHSZ) nem vállalta fel – az ehhez nélkülözhetetlen – föld felett néhány méter magasságban is biztonságosan repülő pilóták képzését.  

Célratörő egyeztetések után

megszületett a máig ható döntés: Nyíregyháza lesz a pilótaképzés színhelye. Itt volt a kiváló adottságú repülőtér, és az elméleti képzést felsőfokon vállaló Nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum.

A leendő pilóták gépészeti képzése kézenfekvő volt, de itt a kertészeti, növénytermesztési – ami pedig kulcskérdés volt – tudományos megalapozottságú növényvédelmi ismeretek oktatási feltételei is biztosítottak voltak. Erre szolgált bizonyságul az ötven évvel ezelőtti diplomaosztó ünnepség.  Az akkor hároméves képzés 1968 szeptemberében indult.

Az időközben eltelt több, mint öt évtized alatt ezek az elsőként végzett pilóták százezer számra menő felszállást hajtottak végre, sokmillió hektár mezőgazdasági terület fölött. Számukra természetes követelmény volt a ma sokat hangoztatott „életfogytig tanulás".

Pályájuk mentén előre haladva mérnöki, közgazdasági, informatikai ismeretekre tettek szert. Meghatározóivá váltak a hazai repülés fejlődésének, irányításának. A közforgalmú repülésben olyan nemzetközi elismertségre tettek szert, amire napjainkban alapozhatnak a világ sok-sok pontján szolgáló Nyíregyházán végzett pilóták - tudhattuk meg a képzésben végzettek és az oktatók visszaemlékezéseiből.

Az egykori Felsőfokú Technikum a mai Nyíregyházi Egyetem egyik jogelődje, ahol azóta is megszakítás nélkül folyik a felsőfokú pilótaképzés. Az új intézménynév mögött ott rejlik ötven év tapasztalata, elhivatottsága! - vallják az egyetem vezetői.
Nyíregyházi Egyetempilótaképzés

Hirdetés

Hirdetés