Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A huszárokra emlékeztek Nyíregyházán

| 2021. 08. 15. | 12:55:00
A találkozón sajnos, egykori huszárokkal már nem találkozhatunk.
A huszárokra emlékeztek Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Immár 30 éve annak, hogy - 1991. augusztus 21-én - megrendezték Nyíregyházán az első Huszártalálkozót. Akkoriban született az elhatározás is, hogy a városban emléket állítanak a magyar huszárnak. A szobor elkészült, Györfi Sándor szobrászművész alkotása az Országzászló teret ékesíti. Itt kezdődik a huszártalálkozók eseménysorozata is, a magyar huszár szobrának megkoszorúzásával.

Az idei, sorrendben 17. huszártalálkozót e hét végén, augusztus 14-15-én rendezték Nyíregyházán. A szombati, látványos huszárfelvonulás, mely a Széchenyi utcáról indult végig a városon egészen Sóstóig, a Múzeumfaluban színes program követte.

"Bár Nyíregyházán – sőt, a szervező alapítvány ismerete szerint az országban sincs – élő emlékezője a huszárságnak, továbbra is cél, hogy ezt a szellemet életben tartsuk a szabolcsi megyeszékhelyen, amire nemcsak a múltban, de a jelenben is jellemző, hogy katonaváros" - írta Facebook-oldalán Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az ünnepi találkozón részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Vasárnap délelőtt a huszár emlékkertben, a Kéry József utcán megemlékezéssel folytatódott és fejeződött be a kétnapos találkozó. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés