Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Teljes pompájában ragyog Nyíregyházán a Kállay-ház

| 2021. 08. 12. | 19:57:00
Ha kérik, bőröndbe is csomagolják.
Teljes pompájában ragyog Nyíregyházán a Kállay-ház
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány a Modern Városok Program keretében támogatta a nyíregyházi Kállay-kúriához tartozó ingatlanok mielőbbi felújítását és átadását a város részére, ahol az valamint az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós hagyatékának méltó elhelyezése és bemutatása is megvalósulhat.

A projekt megvalósításával folytatódott Nyíregyháza belvárosi kulturális tereinek bővítése, fejlesztése. A Kállay-kúria főépületének első ütemben történő felújítása már megvalósult. A projekt következő szakaszában a Kállay-kúria - újabb nevén - Kállay-ház I. ütemben már felújított főépületéhez nyaktaggal kapcsolódó (korábban a Hadkiegészítő Parancsnokság által használt), 1959-ben épített emeletes, lapostetős, épület felújítását végezték el. 

Várostörténet

Az épület földszintjén a „Nyíregyháza város története” című várostörténeti kiállítás kapott helyet, mely interaktív módon mutatja be a város fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig.

Az emeleten több korcsoport kiszolgálására alkalmas konferenciaterem és egyben multifunkciós tér létesült, amely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja. A kivitelezési munkálatok során az épület egy részét az ingatlanon található melléképületekkel együtt elbontották, emellett újjáépült a történelmi épülethez a korabeli fotók tanúsága szerint a nyugati oldalon csatlakozó nyitott kétszintes árkádsor.

Az ingatlan területén környezetrendezési munkákat is végeztek, parkolók, illetve csapadékvíz elvezető rendszer épült. A gépjárműbeszerzés, az épület használatához szükséges bútorok, textíliák, háztartási eszközök mellett Kállay érmeket készítettek, valamint Lakatos Sarolta: Rendjelek és kitüntetések a Jósa András Múzeumban. Kállay Kristóf rendjel és kitüntetésadománya című kötetének újabb kiadása is megjelent 400 példányban. 

Méltó helyen a Kállay Gyűjtemény

A fejlesztés során a Kállay-ház főépületében méltó helyre került a Kállay-Gyűjtemény. A Kállay Gyűjtemény, mint közgyűjteményi intézmény optimálisan hangolja össze kettős szerepét, miszerint a gyűjteményeket meg kell őriznie a jövő generációi számára, mindazonáltal a lehető legteljesebb hozzáférhetőséget kell biztosítania a múzeumi közönség számára. További cél az élményközpontú oktatási programok közoktatási alkalmazásának növelése, a hátrányos helyzetű gyerekek kulturális hozzáférésének emelése, valamint a kulturális alapellátás kiterjesztése is.

Bőröndmúzeum

Bármely oktatási intézményben tanuló iskolai csoportok tantervbe illeszkedő múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, illetve az általános iskola alsó tagozatai kérhetnek ún. „bőröndmúzeumi" foglalkozásokat is, amikor a múzeum munkatársai az iskolába kitelepülve tartják meg a programokat. A projekt eredményeképpen létrejött fejlesztés méltóképpen illeszkedik be Nyíregyháza kulturális negyedében és járul hozzá a Kállay hagyaték fenntartásához és népszerűsítéséhez, emellett hiánypótló jelleggel adott várostörténeti kiállítás Nyíregyháza lakosainak és az ide érkező turistáknak. A beruházás a Modern Városok Program keretében 400 millió forintos forrásból valósult meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés