Hirdetés

Életminőséget javító tudomány Nyíregyházán

unideb.hu

2022.02.25. 13:34

Életminőséget javító tudomány Nyíregyházán

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán országos megmérettetésre készülnek.

Hirdetés

Hirdetés

Három szekcióban huszonnégy előadást mutattak be a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar (EK), valamint több partnerintézmény hallgatói, diákjai a Tudományos Diákköri Konferencián. Az eseményen rangsorolták a legjobb tudományos munkákat, amelyek képviselhetik majd a kart az országos megmérettetésen.

Online Tudományos Diákköri Konferenciát rendezett február 23-án a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Többek között a szociokultúrához, a pszichológiához, az egészségmagatartáshoz, az önkéntességhez, az egészség- és társadalomtudományhoz kapcsolódóan tartottak szekcióüléseket, ahol a hallgatók beszámoltak a kutatási eredményeikről. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara mellett más partnerintézmények is részt vettek a konferencián, így voltak előadók a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Technikum és Kollégiumból, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről is.

Tenni a jobb életért

Összesen három interdiszciplináris szekcióban 24 tehetséges fiatal kutató ismertette tudományos munkáját. Móré Mariann, az EK dékánja szerint ezek a dolgozatok a későbbiekben hatással lehetnek a mindennapokra.
- A konferencia kulcsszava az életminőség. Az előadások széleskörűen megmutatták, hogy a témán belül milyen területek foglalkoztatják a fiatalokat, a legfontosabb kérdés pedig az, hogy mit kell tenni a minőségi, jobb élet megteremtése érdekében. Egyebek mellett a lelki egészség, a sport jótékony hatásai, a munka és a magánélet összehangolásával kapcsolatos tényezők is hozzájárulnak ehhez. Az életminőség javításához hozzátartozik az önkéntesség is, hiszen egy tudatos állampolgár nem csak önmagáért felelős, hanem másokért is. A szekciók valamint az előadások egy olyan téma köré épültek, ami segíti a tudatos állampolgárrá válást, a konferencia pedig a kutatói életpálya első lépcsőfokát jelenti, mely utat mutat a szakmai fejlődéshez. Nemcsak egyszeri szereplési lehetőség ez, hanem életpályát nyithat és segítheti az emberi-szakmai kapcsolatok kialakítását - fogalmazott az Egészségügyi Kar dékánja.

Kötetben is

Az EK idei Tudományos Diákköri Konferenciáján egyebek mellett előadások hangzottak el a várandósok egészségmagatartásáról, az alternatív gyógymódokról, a 65 éven felüliek online fogyasztási szokásairól, a gyermekkori mérgezések prevenciós lehetőségeiről, a demenciáról, a munkahely és a munkavégzés egészségi vonatkozásairól, valamint az ápolók COVID-19 járvány alatti tapasztalatainak vizsgálati eredményeiről is.

A szakmai előadások közül a szekciók háromtagú bírálóbizottságai kiválasztották a legjobb tudományos munkákat, amiket a jövő év tavasszal sorra kerülő országos TDK Konferencián mutathatnak be az ifjú kutatók. Emellett a most összefoglalt dolgozatok hamarosan a hagyományos TDK kötetben jelennek meg. A bizottságok javasolták, hogy a pályamunkával szereplő előadásokat szakdolgozatként fogadják el az Egészségügyi Karon.

A kiadvány elkészültét, valamint a konferencia megrendezését a Generációk közti tudomány című pályázathoz kapcsolódóan a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatja.

Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés