Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Robotpincér érkezik a Nyíregyházi Egyetemre

| 2022. 04. 13. | 20:00:00
Olyan kupát rendeznek, amelyen kiderül: a robot már nem a jövő, hanem jelen.
Robotpincér érkezik a Nyíregyházi Egyetemre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Egyetemen rendezik meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupát április 20-án, szerdán 9 és 14 óra között. A helyszín a Kodály terem, a rendezvény robotverseny és bemutató, valamint kvalifikáció is a RoboCup Junior európai (Portugália) és világversenyre (Thaiföld). A versenyen 9 csapatvesz részt, 27 gyermek (Nyíregyháza, Kisvárda, Esztár, Szeged, Budapest) .

Az előzetes program: 

8:00-9:00 Regisztráció 
9:00-9:20 Megnyitó 
9:30-10:00 On stage (színház) liga
10:00-10:20 Szimulációs Liga 1. forduló
10:20-11:40 Futball Ligák mérkőzései
11:40-12:40 RMRC (Rapidly Manufactured Robot Challenge) liga futamai
12:40-13:00 Szimulációs Liga 2. forduló
13:00-14:00 A versenyzőket a pályák mellett kérdezhetik a látogatók, bemutatkoznak a kiállítók1
14:00-14:30 Eredményhirdetés, díjkiosztó, zárás 

A résztvevők külöböző versenyszámokban mutatkoznak be: robotfoci, robot színházi jelenet, robot szimuláció, nehéz terepen haladó robotok bemutató ligája (RMRC).A kiállítóknak - Enjoy Robotics Zrt., Global System Service Kft. - pedig pincér robotokkal és ipari robotkarokkal is találkozhatnak a látogatók. A szervezők: Magyar Robot Kupa Alapítvány, Nyíregyházi Egyetem, Neumann János Számítástudományi Társaság. 

Idén január 23-án Budapesen szervezték meg 10 csapat részvételével a Magyar Robot Kupa első versenyét, amelyen az úgynevezett menekítő ligák csapatai mérhették össze tudásukat.  

A Robot Kupa elnevezés a nemzetközi RoboCup szövetséggel való kapcsolatból ered. 1997-ben Nagoyában szervezték meg az első RoboCup tudományos rendezvényt, amelynek résztvevői a világ vezető egytemei, kutatóhelyei és ipari fejlesztői voltak (USA, Németország, Japán). A RoboCup különlegessége az, hogy nemcsak dolgozatokat mutatnak be a résztvevők, hanem az általuk fejlesztett robotok különböző versenyszámokban mutatják be a tudásukat a nagyközönség számára is. A RoboCup konferenciák napjainkban is folytatódnak. A RoboCup mozgalom tehát elsősorban a nemzetközi szinten leginkább elismert „felnőttek", kutatók, fejlesztők konferenciáját, megmérettetését jelenti. 

A gyermekeknek, fiataloknak meghirdetett RoboCup Junior rendezvényt első alkalommal 1998-ban Párizsban rendezték. Itt a korosztályoknak megfelelő versenyszámok (ligák) adnak lehetőséget az élményszerzésre, tapasztalatszerzésre és a tanulásra. Ahhoz, hogy a nemzetközi versenyre kijussanak a csapatok, nemzeti (országos szervezésű) versenyen kvalifikációt (jogosultságot, minősítést) kell szerezniük. A nyíregyházi kupára jelentkező csapatok sikeres szereplés esetén kvalifikációt szerezhetnek a nemzetközi versenyre. A RoboCup Junior versenyein több ún. liga (versenyszám) van. Az európai versenyen 11, a világversenyen 8. Ehhez igazodnak a magyarországi versenyek is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés