Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán megköszönte Novák Katalin munkáját

MTI | 2024. 02. 26. | 14:22:09
A miniszterelnök elmondta, a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó.
Orbán megköszönte Novák Katalin munkáját
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez – jelentette ki a miniszterelnök február 26-án napirend előtt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján.

Orbán Viktor azt mondta, a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, kedvezmény, "nincs kegyelem". Elmondta, az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Közölte, megoldandó feladat, hogy pedofilügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabad lábra helyezhető semmilyen indokkal. Arra kérte a képviselőket, zárják be ezt a kaput, a bíróságoktól pedig azt kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket. Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy vizsgálatot rendelt el minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjénél. Átvilágítanak mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézménynél mindenre ki kell terjedniük – közölte.

A kormányfő tisztelettel megköszönte Novák Katalin leköszönt köztársasági elnök munkáját. Felidézte, lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani. Nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt – tette hozzá.

Magyarország erős és stabil ország, egy köztársaságielnök-váltást úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: ennek a kötelességüknek úgy tudnak eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztják. Orbán Viktor megköszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy ennek szellemében jártak el, és "ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára". Köszöntetet mondott Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének is, hogy elvállalta a felkérést, a képviselőket pedig a támogatására kérte. "Óriási tapasztalat, tiszteletreméltó tudás és vitathatatlan tekintély" – jellemezte a kormányfő Sulyok Tamást, hangsúlyozva, hogy az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak.

"Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége" – tette hozzá Orbán Viktor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés