Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: Boros Vali zsemléje

| 2018. 01. 24. | 12:18:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: Boros Vali zsemléje
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kitört a zsemleláz a legnagyobb közösségi portálon. Most mindenki zsemlét és kiflit süt, aki hozzájutott Boros Vali receptjéhez. Hát íme:

75 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
3 ek. olaj, 2 tk. só
2,2 dl víz
2 dl tej

Mindent a dagasztóba rakok. Én úgy kezdem: alulra mindig a só, erre a liszt majd a többi hozzávaló.

Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd 40 percig hagytam kelni, ekkor feldaraboltam, én mindig mérem a darabokat, ezek kb. 100 grammosak voltak egyesével.

Kigömbölyítettem őket, és a gyúródeszkán letakarva hagytam 20 percet pihenni, majd megformáztam őket. A kifliket egyszerűbb, de

a zsemléket, kilapogattam és, mint a kenyeret szoktam úgy formáztam meg, jobbról balról középig behajtom végeit sarkosra, és feltekertem, majd kézzel szépen gömbölyűre formáztam, ez nagyon jó technika, nem tömör a zsemle, szép laza lett a szerkezete.

A megformázott zsemléket sütőpapíros tepsire sorakoztattam, letakartam, hagytam 35 percet kelni. A megkelt zsemléket nagyon alaposan lefújtam vízzel, majd egy alufóliát raktam rá, és ment a sütőbe, 200 fokon szépen megsütöttem, az utolsó 5 percet fólia nélkül.

A kifli ugyanígy készült, a kenyérnek és a péksüteményeknek nagyon jót tesz a zárt gőz, ettől lesz ropogós.

 

Jó étvágyat kíván: Boros Vali

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés