Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Lassan, de biztosan már kifelé haladunk a télből, de egy kocsonya azért talán még belefér hamvazószerdáig...
Hozzávalók:
4 félbe vágott köröm
1 hátsó csülök kicsontozva
sertésbőr
vegeta
4 teáskanál só
2 fej közepes vöröshagyma
2 fej fokhagymát gerezdekre szedve és megpucolva
10-15 szem bors
3 kisebb sárgarépa
petrezselyem
Elkészítése
Ez az étel hatalmas kedvenc. Otthon, a szülői házban láttam, hogyan készült. Nálam nincs recept, csak étel leírás. Ez is pont az, leírom én hogyan csinálom.
A húsokat, körmöket megtisztítom, megmosom és 10 literes fazékba rakom, felöntöm vízzel. (nem csapvízzel főzök, mert nagyon vízköves és klóros, minden főzéshez szénsavmentes ásványvizet használok) Felteszem főni, megvárom amíg felforr, és leszedem a habját.
Aztán sózom. (Nekem Erdélyi adalékmentes só van csak a háztartásomban.) A sóval még mindig 2-3 percig nagy lángon főzöm. Erre azért van szükség, hogy a só kidobja még belőle azt, amit kell. Ismét lehabozom, leveszem a lángot alacsonyra, beleteszek 2 fej közepes vöröshagymát megpucolva, 2 fej fokhagymát gerezdekre szedve és megtisztítva, teatojásban 10-15 szemes borsot, vegetát, és 2 órát lassan főzöm. Ezután teszek bele 3 kisebb sárgarépát, egy petrezselymet. Összesen 8 órát főzöm a lehető legkisebb lángon, ekkor egy szűrőlapát segítségével kiszedem a húst.
A lét egy teaszűrőn keresztül a tányérokba merem. A kicsontozott húsokat a lébe rakom, aztán viszem a hidegre, hogy megdermedjen.
Jó étvágyat kíván: Boros Vali