Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: sztrapacska

| 2018. 03. 01. | 13:10:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: sztrapacska
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sztrapacska az az étel, amit fogyasztani nagyon szeretünk, elkészíteni már kevésbé. Pedig nem nagy dolog. Mutatjuk.

Hozzávalók:

5-6 krumpli
3-5 gerezd fokhagyma
1 tojás
liszt (amennyit felvesz)

szalonna, zsír vagy olaj
3 nap fej hagyma

Elkésztítése:

A krumplit megtisztítjuk, majd lereszeljük - emiatt nem szeretjük készíteni, mert babrás, balesetveszélyes. De ha van otthon aprító (ami nagyon hasznos kelléke a modern háztartásnak, tehát érdemes beszerezni), akkor pillanatok alatt elkészülhetünk vele. És még egy trükk: ha aprítóba tesszük a krumplit, kockázzuk fel előtte, és tegyük mellé a megtisztított fokhagymát, így biztosan nem fog elszíneződni.

Egy nagyobb tálban adjuk hozzá a nyers tojást, illetve annyi lisztet, hogy galuskatésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Közben a gázon egy nagy fazékban forraljunk vizet, sózzuk meg, és egy evőkanál zsiradékot is tegyünk bele, hogy ne tapadjon össze a sztrapacska, amikor szaggatjuk. Nagyobb lyukú szaggatót használjunk, és előbb tegyünk egy próbát. Egy kiskanálnyi masszát dobjunk a vízbe, várjuk meg, míg feljön a tetejére, és kóstoljuk meg! Ha túl lágy, tegyünk még bele lisztet. Ha jó, akkor lehet szaggatni.

Egy másik edényben felkockázott szalonnát pirítunk, ebben megdinszteljük a kockára vágott hagymát. Nagyszerű alap lesz a sztrapacskának, ebbe szedjük majd a megfőtt nokedlit, miután leszűrtük, és kicsit leöblítettük hideg vízzel. Aki nem szereti a szalonnát, hagymát, elég, ha olajba forga

És jöhet rá a juhtúró!

tja bele a sztrapacskát.

 

Már így is ehetjük köretnek sültekhez vagy pörkölthöz.

A sztrapacskát (amit Szabolcsban nyögőnek, nyögvenyelőnek is becéznek) azonban sokféleképpen ízesíthetjük is. Belekeverhetjük olajon vagy zsíron megpirított savanyú káposztába. Tehetünk rá juhtúrót (brindzát), amit megszórunk friss kaporral, és persze gazdagon meglocsoljuk tejföllel.

Menzán szokták adni a sztrapacskát tehéntúróval, de az meg sem közelíti a juhtúrósnak az ízét, ne rontsuk el őket egymással!

Jó étvágyat kíván:

Cseka

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés