Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: sütőtökös pite Nagydobosról

| 2018. 11. 04. | 09:57:00
Enni, hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt.
Recept: sütőtökös pite Nagydobosról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sütőtököt általában kétféleképpen szoktuk elkészíteni: megsütjük vagy levest főzünk belőle. Hát akkor most lássunk egy harmadikat is. Kicsit babrás, de megéri.

Nagydobosi sütőtökös pite

Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg rétesliszt
12 dkg finomliszt
12 dkg vaj vagy margarin
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
2 kiskanál citromlé

a töltelékhez:
50 dkg sütőtök
10 dkg füstölt szalonna (lehet húsos is!)
2 szál újhagyma vagy 1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg trappista sajt (reszelve)
3 tojás
3 evőkanál tejföl
só, őrölt bors 1 csokor finomra vágott petrezselyem vagy snidling

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk (ha kell, kevés vizet tehetünk bele), majd 30 percre a hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a tölteléket: a sütőtököt megmossuk, hámozzuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, pépesítjük. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, zsírját kisütjük, kiszedjük és kockázzuk. A zsiradékban megdinszteljük az apró kockákra vágott hagymát, hozzáadjuk a törött fokhagymát, majd az összes alapanyagot beleforgatjuk, jól összekeverjük.

A tésztát kerekre nyújtjuk, egy kapcsos tortaformába tesszük úgy, hogy legyen 3-4 cm magas pereme. Előmelegített sütőben 10 percig elősütjük a tésztát, majd belesimítjuk a tölteléket, és kb. fél óra alatt megsütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom. Önálló ételként is kiváló, de sültek mellé, hidegtálakhoz is kínálhatjuk.

(A receptet egy régi kiadványban találtam, címe: A nagydobosi sütőtök nagyon picit variáltam rajta, a szalonnaszeleteket az eredeti recept szerint a tetejére tesszük, én viszont belekevertem a töltelékbe, ettől pikánsabb lett íz íze, illetve könnyebben szeletelhető.)

Jó étvágyat kíván:  Cseka

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés