Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyar sütik a világ legjobbjai között!

| 2018. 12. 05. | 19:24:00
Nekünk is kedvenceink.
Magyar sütik a világ legjobbjai között!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bejlgi, vaníliás kifli, püspökkenyér, mézeskalács - a karácsony elengedhetetlen kellékei. És még mennyi minden! A CNN szakújságírója, a desszertekkel és a gasztroturizmussal foglalkozó Jen Rose Smith összegyűjtötte a világ 50 legjobb desszertjét, amelyek között három magyar sütemény is helyet kapott. A listát a Pénzcentrum.hu közölte, mi csak csemegézünk belőle, persze ki nem hagyjuk a top-listás magyar édességeket.

Ausztria almás rétese és linzertortája is szerepel a listán, Törökországból a baklava követelt helyet magának. A brownie, a csokis keksz, a fánk az Egyesült Államokból hódít, míg Franciaország toplistásai a citromtorta, a csokoládé mousse és a Crème Brûlée. Kihagyhatatlan a listáról a németországi Fekete-erdő torta, amely a magyar édesszájúaknál is dobogós helyen szerepel.

És akkor lássuk a három magyar édességet!

Esterházy-torta. A torta Esterházy grófról kapta a nevét, a kritikus pedig ezt írja róla:

"Az olvadó textúra és a gazdag édes íz állandó kedvenccé teszik ezt a régimódi tortát az édes ízeket imádó Budapesten, de az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiban Bécstől Szarajevóig mindenütt megtaláljuk ezt a desszertet."

A diós, krémes tortát szinte minden cukrászdában megtalálhatjuk. Először valójában Ausztriában készítették el.

Hókifli. A kritikus kiemeli az édesség egyediségét, különlegességét pedig a különböző típusú lekvárokban találta meg. A hókifli azért egyedi, mert a régióra nagyon jellemző gyümölcsökkel, szilvával és barackkal töltik. Az így töltött kifliket végül porcukorral szórják meg, ez adja a fehér színt, igazi ünnepi hangulatot varázsolva az asztalokra. Tölthető dióval és mákkal is.

Rigó Jancsi. A szakújságíró krtitikájában ezt írja: Leginkább a selymes állaga és gazdag ízvilága miatt kedvelt ez a vonzó torta, amelyet egy szerelmi történet után neveztek el. A listára minden bizonnyal a baracklekvár és a csokimousse töltelék miatt került fel, ez teszi ugyanis egyedivé ezt a süteményt.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés