Recept: káposztás bugyelláris

Hozzávalók:
1 kg liszt
3 dkg élesztő
1/2 liter tej
2 tojás sárgája
15 dkg margarin
1 kávéskanál cukor
A töltelékhez kb. fél kg savanyú káposzta, kevés zsír vagy olaj a dinszteléshez
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral elkevert kevés tejben megfuttatjuk, közben a lisztet - amelybe már beleszórtuk a sót is - elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk. A tésztát lefedjük, meleg helyre tesszük kelni.

Közben elkészítjük a tölteléket. Fél kg savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, kicsit átmossuk) zsíron vagy olajon megdinsztelünk, a végén őrölt borssal fűszerezzük. Ha a tészta megkelt, 4 részre osztjuk, így könnyebb nyújtani. A 2-3 milliméter vékonyra kinyújtott tésztát Kb. 10X20 cm2-es téglalapokra vágjuk, megtöltjük a káposztával, villával jól lenyomkodjuk a széleket, tetejét megszurkáljuk, és lekenjük tojásfehérjével. Kb. 200 fokos, előmelegített sütőben pirosra sütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Ugyanezt a tésztát megtölthetjük szilvalekvárral is, csak akkor kisebb darabokra vágjuk.
Jó étvágyat kíván: Cseka







































