Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: pirohy Eta konyhájából

| 2021. 01. 10. | 19:02:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: pirohy Eta konyhájából
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nosztalgiáztunk egy kicsit, de épp olyan finom lett mint sok-sok évvel ezelőtt. Szilvalekváros-mákos töltelékkel készítettem.

Pirôžky Eta módra

A tészta hozzávalói:

500 g rétesliszt
300 ml tej
42 g élesztő
1 egész tojás
1 darab főtkrumpli lereszelve
1 ek étolaj
2 ek cukor
pici só

Töltelék hozzávalói:

200 g darált mák
200 g szilva lekvár
1 ek rum
½ ek citrom reszelt héja
cukor ízlés szerint
tej szükség szerint

Zsiradék,,,étolaj, vagy zsír a sütéshez

Elkészítése:

A élesztőt felfuttatom langyos, cukros tejben majd a tészta hozzávalóihoz öntöm, s bedagasztom a tésztát. A tészta legyen keményebb mint pl. a kelt kalácstészta. Amíg a tészta megkelt a duplájára, elkészítem a tölteléket. A töltelék se legyen lágy de száraz sem. Ha a kelleténél keményebb, öntünk hozzá egy kis tejet.

A megkelt tésztát kiborítom deszkára, elnyújtom kb. 1 cm vastagra, és téglaalakúra metélem el. Minden tésztára teszek tölteléket, egymásra hajtom a tésztát, s az ujaimmal összecsípem. Ebből az adgból kb. 28 pirôžky jön ki.

A zsiradékot közben már melegítem, mert mikorra töltöm az utolsókat az elsőket még egyszer óvatosan kézzel megsodrom, és teszem az előre melegített zsiradékba. A zsiradék legyen meleg, de csak közepes lángon sütöm, közben forgatom. Kb. 5-7 percig sütöm, a színe is megmutatja mikor jó.

Papírtörlővel bélelt tálcára szedem ki a pirôžkyt, finomak nagyon, nem szívják magukat tele olajjal. Legközelebb baracklekvár-dió kombinációt fogom kipróbálni.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá!

Császár Eta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés