Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: tepertős pogácsa

| 2021. 04. 19. | 23:35:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: tepertős pogácsa
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ritkán sütünk tepertős pogácsát, mert kicsit hosszadalmasnak tűnik, de jó logisztikával észre sem vesszük, ...és már el is fogyott...

Hozzávalók:

60 dkg liszt
2 púpos tk só
12 dkg margarin vagy vaj
3,5 dkg élesztó
1 dl tej
1 tk cukor (vagy 2 kocka)
2 tojás (egyik a kenéshez)
2 dl jughurt
40-45 dkg darált tepertő

Elkészítése:

A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt (én a mikróba teszem vissza, ahol a tejet melegítettem). Közben a kelesztőtálba öntött lisztbe vegyítjük a sót, elmorzsoljuk benne a lágy vajat/margarint. Amint felfutott az élesztő, beleütjük az egyik tojást, elkeverjük, a liszthez adjuk, majd beleöntjük a joghurtot is, és összegyúrjuk. Ha lágynak éreznénk, tehetünk még bele lisztet. A végén egy rugalmas tésztát kapunk. Meleg helyen kb. egy órát kelesztjük, addig megdaráljuk a tepertőt (az jár jól, akinek van elektromos húsdarálója).


A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a darált tepertő felével. Aki szereti, szórhat rá őrölt borsot. A tésztát gondolatban 3 részre osztjuk, és hajtogatjuk (alulról, felülről a közepe felé, majd a két oldaláról). Visszatesszük a kelesztőtálba, kb fél órára. Ekkor újra kinyújtjuk, a maradék tepertővel megkenjük (borsozzuk), és ismét összehajtogatjuk a tésztát. Újabb kb. 30 percig kelesztjük.

Legutoljára már csak kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy ne szakadjon ki. Ha levegős lenne a szélénél, óvatosan szúrjuk ki a tésztát fogpiszkálóval. Ezután éles késsel átlásan, mindkét irányból bevagdossuk a tésztát, majd a másik tojást kicsit felverjük, és azzal lekenjük a tésztát, majd szaggatjuk. Sok időt takarítunk meg, ha elfelejtjük a pogácsaszaggatót, és egyszerűen csak felkockázzuk a tésztát. Ráadásul nem kell összegyúrni, így a hajtogatott rétegek is megmaradnak.

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még vagy 15 percig kelesztjük (ez el is maradhat, ha már nincs türelmünk), közben még egyszer lekenjük őket tojással.

Előmelegített sütőben (az enyém hőlégkeveréses) 200 fokon pirosra sütjük. Ekkor már ne menjünk messzire, mert hamar elkészül. Melegen - egy bögre hideg tejjel - a legfinomabb.

Jó étvágyat kíván: Cseka

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés