Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: sütőtök köretnek

| 2021. 10. 05. | 20:13:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt.
Recept: sütőtök köretnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A "nagydobosi sütőtök" már az 1920-30-as években márkanév volt. Az 1880-as években - amikor még nem volt vasút sem errefelé - szekéren hordták a termelők Beregszász környékére, sőt, Galíciába. A 20. század első felében keresett áru volt a budapesti pacokon. A nagydobosi pecséttel ellátott tök mindig kurrens cikk volt, és az most is. Hamvas szürke héjáról, narancssárga húsáról könnyen felismerhető. Sütve mézédes, a legfinomabb téli csemege. Ám nemcsak sütve vagy krémlevesként érdemes fogyasztani, sok finomság készíthető belőle. Íme két recept, egyenesen Nagydobosról (abból a kiadványból, amit még úgy a 2000-es évek elején adtak ki a fesztiválra):

Köretnek, sültek mellé: sütőtök püré burgonyával
Hozzávalók:
80 dkg sütőtök
20 dkg burgonya
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaliszt
2 dl tej
2 ek tejpor
1 cs. zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, megmossuk, felkockázzuk, vízzel felöntjük, kevés sóval odatesszük főni. Mikor már puha, hozzátesszük a meghámozott, felkockázott krumplit, s amikor az is megfőtt, leöntjük a levét, pürésítjük. A felaprított petrezselyemlevelet az olajon kicsit megpirítjuk, beletesszük a többi hozzávalót, simára keverjük, hozzáadjuk a tökpüréhez, és takaréklángon még kicsit összefőzzük.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés