Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mégis perli Nyíregyházát az ÉMKK?

| 2018. 04. 25. | 13:55:00
Váratlan fordulat.
Mégis perli Nyíregyházát az ÉMKK?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A megszokottól eltérően a hónap utolsó szerdáján tartotta soron következő ülését Nyíregyháza közgyűlése. A több mint húsz napirend tárgyalása előtt átadták a Nyíregyháza Város Közbiztonságáért „Sztárek Ferenc–díjat, melyet ebben az évben Szabó Lajos kapott, aki évtizedek óta teljesít szolgálatot polgárőrként. A Nyíregyháza Város Sportjáért Kovács „Bütyök" József díjat Pokrovenszki József vehette át, aki évtizedek óta nevel kiváló sportolókat, a többi között Helebrandt Máténak is ő az edzője.

Civilek támogatása

Az első napirendi pontok között számolt be tevékenységéről a Kábítószer Egyeztető Fórum. Törekvéseiket és munkájukat valamennyi képviselő elismerte pártállástól függetlenül. Nagy László szocialista képviselő azt emelte ki, hogy a 15 éve működő szervezet munkájára a jövőben is nagy szükség van.

Pályázati támogatások odaítéléséről is döntött a közgyűlés. A testület 2018. évi költségvetési rendelete 25 millió forintot különített el a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatására. A rendelet szerint a különböző alapokhoz beérkezett pályázatokat a közgyűlés hatáskörrel redelkező szakbizottsága vizsgálta meg, majd javaslatot tett a támogatás mértékére. Az odaítélésről a közgyűlés döntött.

Döntött a testület a Jósa András Múzeum 150. évfordulójára tervezett programsorozat támogatásáról is. Zárt ülésen bírósági ülnököket választottak a képviselők, illetve szavaztak a „Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa Margócsy Emil-díj”, valamint az „Oktató-Nevelő Munkáért Vietorisz-díj” kitüntetések odaítéléséről.

Tömegközlekedés

Megtárgyalta a testület a tömegközlekedésről szóló, éves beszámolót. Eközben derült ki, hogy meglepő fordulatot vett az a per, amelyet az ÉMKK indított a város ellen indított. A közlekedési társaság (elődje a Volán volt) mintegy 800 millió forintot követelt a várostól nem ellentételezett költségeinek behajtása érdekében. A város azonban ezt az összeget nem ismerte el. Hogy békesség legyen az ügyben, és ne essen csorba a szolgáltatás minőségén, Nyíregyháza Seszták Miklós fejlesztési minisztert is megkereste 2016-ban és 2017-ben. A város elleni pert végül közös megegyezéssel fel is függesztették (valószínűleg hatással volt erre a választási időszak, az új buszok üzembe állítása, továbbá vélhetően az is, hogy az ÉMKK nem szerette volna elveszíteni a nyíregyházi bázisát. 2012-ben lejárt szerződését többször meghosszabbították, de felmerült már egy önálló közlekedési társaság megalakításának gondolata is).

A tavaly végzett szolgáltatásról szóló beszámoló szerdai tárgyalása közben fordult Kovács Ferenc polgármester a társaság képviselőjéhez azzal a kérdéssel:

"igaz-e, hogy- felfüggesztett perét egyoldalúan újra elindította az ÉMKK."

Ignácz László, aki az ÉMKK-t képviselte, megerősítette ezt, mire Kovács Ferenc érthetetlennek nevezte a lépést, és sajátos humorával „üdvözletét” küldte Miskolcra Pelcz vezérigazgatónak.

Előzmények

Mint arról már korábban szóltunk, a város a fejlesztési miniszterhez is levelet írt, hogy a vitás ügy tisztázódjon. Az egyik levél idevágó részlete:

A Sesztk Miklóshoz írt levél egy részlete

"Önkormányzatunk 2012-ben a korábbi évek elszámolási vitáit rendező megállapodást kötött az ÉMKK Zrt-vel, mely alapján ingatlan átadásra került sor 226 MFt. összegben, illetve 556 MFt. összegű követelés megfizetését vállaltuk 10 évre, éves részletekben"

- írták. A levél tanúsága szerint a vállalt fizetési kötelezettségének az önkormányzat naprakészen eleget tett. A korábbi veszteségeket rendező megállapodás keretében a felek megállapították - az állami normatív támogatáson felül - a 2012. évi önkormányzati veszteségpótlás mértéke 400 millió forint, ez a következő években folytatott egyeztetések alapján 430 millió forintra emelkedett.

Hogy lesz a kevesebb több?

"A következendő években - a menetrend kismértékű csökkentése (!!l) ellenére -

az ÉMKK Zrt. éves veszteségpótlási igénye folyamatosan nőtt, melyre a menetrend változása és a szolgáltatás színvonalának emelkedése álláspontunk szerint indokul nem szolgálhat"

– szögezik le a levélben a nyíregyháziak.

Az ÉMKK azonban ezt másként látja, az újraindított perben 800 milliót követel a várostól.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés