Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: mobilos letöltést kérnek

| 2020. 09. 16. | 12:07:00
A telefonok egyedi, titkosított azonosítóit rögzíti a program.
Koronavírus: mobilos letöltést kérnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata a koronavírus-járvány második hullámában életeket menthet – mondta az innovációs és technológiai miniszter szeptember 16-i sajtótájékoztatóján. Palkovics László elmondta, mivel a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében, a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt, ezért azt kéri, minél többen töltsék le azt.  

Az alkalmazás lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek az azonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni.

A program a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak.

Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

Palkovics László szólt arról is, hogy folynak az egyéb kutatási projektek, amelyek többek között a vakcinára, a gyógyszerre vonatkoznak, és dolgoznak a magyar vakcinagyártó-képesség létrehozásán is. Emellett kialakították a lélegeztetőgép-kapacitást, a maszk- és fertőtlenítőszer-gyártási kapacitást, így fel vannak készülve a járvány második hullámára.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy 5,5 millió ember használ mobiltelefont Magyarországon, a 40 év alattiak gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust. Ez pedig felértékeli az eredményes kontaktkutatás jelentőségét, amelyben segítséget nyújthat a VírusRadar.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés