Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megbénult a keleti part üzemanyagellátása egy zsarolás miatt

| 2021. 05. 17. | 22:48:00
A hackerek visszafejtő eszközt küldtek a megzsarolt vállalatnak.
Megbénult a keleti part üzemanyagellátása egy zsarolás miatt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is benzinhiány sújtja az Egyesült Államok keleti partjának nagy részét, a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben a benzinkutak többségénél nem lehet üzemanyagot venni – számolt be az amerikai sajtó. A déli és keleti tagállamok több ezer benzinkútjára továbbra sem érkezik megfelelő mennyiségű utánpótlás, miután a georgiai székhelyű Colonial Pipeline vállalat üzemanyagot szállító vezetékét le kellett állítani egy 10 nappal ezelőtti kibertámadás miatt. A vállalat ugyan pár napja újraindította az üzemanyagvezeték-hálózatot, de az ellátás továbbra sem kielégítő. A Colonial Pipeline biztosítja a keleti parti üzemanyagszükséglet 45 százalékát.

Patrick De Haan, a GasBuddy bostoni székhelyű, üzemanyagárakkal foglalkozó cég elemzője a Fox News amerikai hírcsatornának arról számolt be, hogy vasárnap estig körülbelül 12 466 töltőállomás volt, ahol nem lehetett üzemanyagot venni. De Haan Twitteren közzétett adataiból az is kiderült, hogy a szövetségi fővárosban a benzinkutak csaknem 90 százaléka üres volt.

Sajtóinformációk szerint a Colonial Pipeline a támadást követően néhány órán belül csaknem 5 millió dolláros váltságdíjat fizetett a hackereknek, nehezen nyomon követhető, úgynevezett kriptovalutában. Hírügynökségi források szerint a georgiai székhelyű cég mindent el akart követni, hogy ismét el tudja látni üzemanyaggal a keleti part mentén fekvő nagyvárosokat. Miután megkapták az összeget, a hackerek úgynevezett visszafejtő eszközt küldtek a vállalatnak, amellyel fel lehet oldani a zárolásokat. Ez az eszköz azonban annyira lassú volt, hogy a vállalat továbbra is saját biztonsági mentéseit használta a rendszer helyreállításához.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés